BIZnews

Abram Company – Bahreinski biznismen za izgradnju centra u Visokom investira više od 20 milijuna KM

Polaganjem kamena temeljca danas je u Visokom, u naselju Gornja Zimča, počela izgradnja stambeno-poslovno-rekreacijskog centra ''Visoko'' za čiju izgradnju firma ''Abram Company'' iz Bahreina investira više od 20 miilijuna KM.

No image - Haber.ba


Bahreinski biznismen (Foto: FENA)

Otvaranju su nazočili predstavnici firme ”Abram Company”, delegacije Bahreina, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predstavnici Općine Visoko, gosti i građani.

Rok za izgradnju Centra ”Visoko” je tri godine, a direktor i vlasnik firme ”Abram Company” Ahmed Alabras je kazao da kompleks ne predstavlja samo građevine, bazene, sportske terene i šetališta nego i nova radna mjesta i mjesto susreta domaćih biznismena sa stranim investitorima i biznismenima, u cilju ostvarivanja kontakata i razmjene iskustava.

– Odlučio sam da jedan dio svojih poslova prebacim u ovu zemlju, odnosnu u ovaj grad, Visoko. Da je moja odluka bila ozbiljna potvrđuje i danas položeni kamen temeljac, a na čijem će mjestu za tri godine biti izgrađen novi centar – kazao je Alabras.

Naglasio je da ovim projektom, ali i drugim projektima koje namjerava realizirati u budućnosti, želi napraviti ugodan ambijent da u Visoko i BiH dolazi što veći broj “prijatelja iz Bahreina, investitora i turista”.

– U tom smislu se nadamo da ćemo ”omekšati” administrativne barijere i tako olakšati protok ljudi roba i razmjene u svim područjima – kazao je Alabras.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir izetbegović je istakao da je današnja svečanost dobra prilika da okupljeni predstavnici vlasti, strani investitori i građani pošalju poruku o mogućnostima ulaganja u BiH.

– Naša zemlja se trenutno nalazi u jednoj od najizazovnijih faza. U proteklim tjednima pogodila nas je prirodna nesreća katastrofalnih razmjera, poplave i klizišta su ostavile tisuće naših građana bez domova, radnih mjesta i poljoprivrednih gazdinstava.

Koristim ovu priliku da pozovem prijatelje koji su danas sa nama da animiraju svoje vlade da sudjeluju u donatorskoj konferenciji koju ćemo uskoro organizirati. Svaka pomoć u sanaciji šteta i otklanjaju posljedica je više nego dobro došla – kazao je Izetbegović.

Dodao je da je u BiH uporedo sa sanacijom šteta neophodno ulagati maksimalne napore u poboljšanje društveno-političkih odnosa.

– Moramo jačati i širiti postojeće poljoprivredne kapacitete i privlačiti strane investitore. Ulaganja stranih investitora predstavljaju dodatno ohrabljenje da ćemo uspjeti u našoj namjeri da od BiH stvorimo prosperitetnu državu i ambijent ugodnog života i unosnog poslovanja – dodao je Izetbegović.

Načelnica Općine Visoko Amra Babić je podsjetila da je Visoko, s ovim projektom, osim Ilidže, Hadžića, Ilijaša i Novog Grada postala još jedna bh. općina gdje će biti građena naselja za odmor, ali i napravljeni novi kapaciteti za razvoj turizma, zanatstva, uslužnih djelatnosti i trgovine.

Naglasila je da su strani ulagači izrazili zanimanje da investiraju u projekte na još tri lokacije s područja općine Visoko.

– Općina Visoko će u skladu sa zakonima i propisima im omogućiti što bržu administrativnu uslugu – kazala je Babić

(fena)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh