Posao

Mlada glumica iz Maglaja otišla zarađivati hljeb na kruzeru

Asja Husičić je mlada glumica iz Maglaja. Završila je Akademiju dramskih umjetnosti u Tuzli ali nema posla u struci. Zbog toga odlazi u Australiju kako bi radila na kruzeru. Ona nije jedini slučaj. Čak preko 150 hiljada mladih je otišlo u posljednjih 20 godina, a većina njih se nikada nije vratila.

Asja Husičić - N1

“Ja Bosnu volim, nastranu, ali ja sebe više ne vidim ovdje jer ovdje mladi nemaju perspektive”, otkriva Asja Husičić, piše “N1“.

Kofer i avionska karta za Austrailiju su tu i Asja može da se pozdravi sa porodicom i prijateljima, jer će narednih šest mjeseci provesti na kruzeru.

Za mladu glumicu iz Maglaja nema posla u BiH, zbog čega će sreću i životni put pronaći na drugom kontinentu.

“Mislim da nas, na žalost, sve više odavde ide. Mislim da živimo u državi kakve je, takva je i ne dozvoljava mladim, posebno u struci koju sam ja završila, što je rijetkost, da pokažu ovo što znaju”, dodaje mlada glumica.

Posao prodavača na brodu nije težak, a zarada je dobra. U prosjeku rad na kruzeru može osigurati mjesečno 1.600 dolara, oko 1.200 u restoranima. Konobari mogu zaraditi oko 4.000 dolara, dok sobarice i čistači zarade blizu 2.500, odnosno 1.000 dolara mjesečno.

“Oni koji bi trebali da zaposle, ja ću ih ovim putem zamoliti da ne puštaju mlade ljude, posebno talentovane, pametne, koji su stručni u svom poslu. Toliko mladih ide, a možemo da budemo puno jača i kvalitetnija zemlja nego što jesmo”, smatra Husičić.

Njeni prijatelji su tužni što će je narednih šest mjeseci viđati samo preko web kamere, ali su sretni što ide na bolje. Dajdža Samir ju je također došao ispratiti, sa nadom da će se sretna vratiti.

“Pored toga što je završila glumu ona mora da ide da zarađuje hljeb u nekom dalekom svijetu. Jako mi je teško. Samo nju imam. Izgubio sam sestru. Jednostavno ne znam, teško mi je. Teško prihvatam ovo. Ne smijem pred njom plakati, a sad bih plakao”, žali se Samir Mečević.

Sarajevski aerodrom je često polazna tačka mladih u potrazi za boljim životom u nekoj drugoj državi. Većina njihi su visoko obrazovani i stručni ali njihova država im ne može pružiti priliku da se dokažu, zbog čega je i napuštaju.

Posljednjih 20 godina BiH je napustilo preko 150 hiljada mladih, u prosjeku 27 godina starost, dok većina njih kao obećanu zemlju vide Australiju. Posljednje dvije godine preko 68 hiljada je otišlo u potrazi za boljim životom, a čak 80 posto želi napustiti BiH.

U posljednjihi 25 godina čak milion građana je napustilo BiH, dok u isto vrijeme BiH bilježi najveću nezaposlenost i najveću stopu bijele kuge.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh