Posao

Hrvatska "ideja" – Novčano nagraditi one koji nikada nisu na bolovanju!

Zašto bi država nagrađivala doktore koji ne odobravaju bolovanja? Poštenije bi bilo nagrađivati ljude koji ne idu na bolovanje. Pa neka sebi od toga nabavljaju lijekove.

No image - Haber.ba


Prehlada kao razlog za bolovanje (Foto: Ilustracija)

Ovo je potpuno pogrešna taktika.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) ne bi trebao nagrađivati svakog onog doktora opšte prakse koji uspije smanjiti kvotu bolovanja. Postoji jedan puno bolji model.

Da se svakog onog zaposlenog koji u godinu dana ni jednom ne ode na bolovanje, krajem godine prigodno nagradi. Recimo, s 1.000 kuna. A može i više, ako se taj trend nastavi godinama, pa se bonusi sabiraju. Moglo bi to biti umjesto božićnice. I kao priznanje dobrom građaninu što je državnom budžetu prištedio dragocjena sredstva.

To bi bilo puno poštenije.

Doktori tako ne bi bili pod pritiskom da odbijaju bolesnike. Ne bi ih se tjeralo da primaju mito. Ne bi ih se pretvaralo u policajce maskirane u poreznike. Ovako bi se išlo direktno na izvor, među same ljude.

Jer, samo zdravi pobjeđuju.

Tako bi se motivisalo ljude da budu više na radnom mjestu, što bi opet doprinijelo produktivnosti, da se više žrtvuju za poslodavca (prehodaju prehladu, lom noge i živčani slom) i da bonus na kraju godine odmah iskoriste za nabavku lijekova bez recepta – onih protiv gripe i za smirenje.

Dobro se dobrim vraća. Hrvati su ionako navikli izbjegavati zakone, a zatim i trpjeti sankcije, pa bi možda bilo dobro motivisati ih da poštuju zakone. Kako drugačije nego novčanim nagradama.

Ako se može zaraditi pameću, neka zaradi i poštenjem.

Čistoća je pola zdravlja, pa neka onda zdravlje bude pola zarade.

Tomislav Klauški, 24sata.hr

(haber.ba)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh