Posao

Najbolji direktor na svijetu – Tri miliona dolara bonusa dijeli sa radnicima

Jang Juanking, izvršni direktor grupacije “Lenovo”, najvećeg svjetskog proizvođača personalnih kompjutera, saopštio je da će već drugu godinu za redom sa radnicima kompanije podijeliti najmanje tri miliona dolara svog bonusa, piše Blic.

No image - Haber.ba


Jang Juanking (Foto: magazin.ba)

Prema pismu koje je jednom broju zaposlenih uputila Đina Ćijao, viši potpredsjednik odjeljenja za ljudske resurse “Lenova”, oko 10.000 radnika će ovog mjeseca primiti dodatni novac kao priznanje za svoj doprinos. Sadržaj ovog cirkularnog pisma potvrdio je i portparol Džefri Šefer, koji tvrdi da će ukupno biti isplaćeno oko 3,25 miliona dolara.

Pod vođstvom Janga Juankinga (48), koji se i prethodne godine odrekao 3 miliona dolara svog bonusa, “Lenovo” je u drugom kvartalu po rezultatima nadmašio svog konkurenta “Hjulit Pakard”.

Prema riječima Kirka Janga, jednog od direktora “Barklejsa” u Hong Kongu, pojava da neko od rukovodilaca zaposlene nagradi svojim ličnim novcem od bonusa je rijetka, naročito meću predsjednicima kineskih kompanija. Ali Jang, kako se u poslatom memorandumu naglašava, “vjeruje da je to njegova odgovornost kao jednog od vlasnika kompanije i mogućnost da kao lider obezbijedi da svi zaposleni shvate uticaj koji imaju na izgradnju ‘Lenova’”.

Isplate su dobili radnici “Lenova” u 20 zemalja, mada se 85% njih nalazi u Kini. Prosečna zarada u kompaniji iznosi oko 325 dolara mjesečno, što odgovara tipičnoj zaradi gradskog radnika u Kini koja je, prema podacima Nacionalnog biroa za statistiku, u maju ove godine iznosila 392 dolara.

Jang je prošle godine svojim radnicima isplatio 14,6 miliona dolara, uključujuči i bonuse od 4,23 miliona i dugoročne podsticaje u iznosu od 8,94 miliona. Prema kompanijskom izjveštaju, raspolaže sa 744 dionica ove kompanije, odnosno 7,1 odsto udjela u akcijama.

“Lenovo” ima ukupno 35.000 radnika širom svijeta, a bonusi koje je Jang poklonio otišli su uglavnom radnicima u proizvodnji koji su plaćeni po satu i nemaju pristup drugim programima za bonuse i povlastice.

(blic)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh