Posao

Prilika za posao – Njemačka pojačano traži radnike u sektoru njege

Njemačka je pokrenula novu ofenzivu u potrazi za njegovateljima. Planirana je pojačana kampanja potrage za radnom snagom, posebno u zemljama južne Evrope.

No image - Haber.ba


Posao njegovatelja (Foto: DW)

Prema procjenama Saveza privatnih poduzetnika,na području njege starijih i bolesnih osoba, trenutno Njemačkoj nedostaje oko 30.000 njegovatelja. Prema procjenama iste organizacije taj broj bi se do 2020. mogao povećati na 220.000. Zato i ne čudi da je njemačka vlada pojačala svoje aktivnosti kako bi u Njemačku privukla što više njegovatelja.

Intenzivna potraga

Njemačka trenutno provodi intenzivnu kampanju u 9 država, kako je na upit Zastupničkog kluba stranke Ljevice u Bundestagu odgovorila savezna vlada. Posebno se intenzivno za njegovateljima i njegovateljicama traži u južnim članicama Evropske unije poput Španije, Italije, Grčke ili Portugala.

Međutim, intenzivna potraga za njegovateljima koji bi bili spremni doći na rad u Njemačku se provodi i van Evropske unije. Tako je trenutno kampanja u toku u Bosni i Hercegovini, Srbiji (sa kojima je Njemačka potpisala i posebne međudržavne ugovore), Tunisu i Filipinima. U sklopu posebnog projekta u Njemačku je stiglo i prvih 150 njegovateljica iz Kine. U Hrvatskoj se trenutno ne traga pojačano za njegovateljima, ali građani Hrvatske, kao članice Evropske unije, imaju pravo u Njemačkoj, usprkos ograničenjima pri pristupu tržištu rada, konkurisati u branšama koje su trenutno deficitarne, a u to spadaju ne samo njegovatelji nego i cjelokupno medicinsko osoblje.

“Make it Germany”

Njemačka vlada već neko vrijeme provodi preko interneta intenzivnu kampanju pod nazivom “Make it Germany” kojoj je prvenstveni cilj privlačenje stranih stručnjaka, prije svega visokokvalifikovanih, poput inženjera ili doktora. Od početka ljeta Savezna agencija za zapošljavanje izdaje i specijalnu listu deficitarnih zanimanja koja su dostupna i građanima van Evropske unije ali i onim građanima Unije, poput Hrvatske, Rumunije ili Bugarske, kojima je trenutno pristup njemačkom tržištu rada ograničen.

Stranka Ljevice je kritikovala aktivnosti njemačke vlade glede vrbovanja medicinskog osoblja u zemljama poput Tunisa ili Filipina. Kako je za dnevnik “Rheinische Post” rekla Niema Movessat iz stranke Ljevica, odlazak stručnog medicinskog osoblja iz ovih zemalja dodatno pogoršava ionako tešku situaciju u ovom sektoru u zemljama porijekla. Njemačka vlada naprotiv smatra da ciljana i regulisana migracija može prouzrokovati pozitivne efekte i u zemljama porijekla poput smanjenja napetosti na tamošnjim tržištima rada. U nekim zemljama Evropske unije poput Španije i Grčke, nezaposlenost među mladima je premašila stopu od 50 posto.

Niske plaće

Najveći priliv u njemački sektor njege proteklih godina je zabilježen iz novijih članica Evropske unije poput Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske. Broj njegovatelja i njegovateljica iz ovih zemalja u Njemačkoj se procjenjuje na 21.000. Dosadašnja iskustva su međutim pokazala da postoje određeni problemi posebno kad je u pitanju poznavanje jezika. Zato su u programe prilagođavanja novih stranih radnika u sektoru njege uključeni i obavezni kursevi njemačkog jezika. Problem u njemačkom sektoru njege su i relativno niske plaće. Početna plaća za njegovatelje iznosi između 1350 i 1500 eura bruto.

(deutsche welle)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh