Posao

Troškovi u BiH za 1.000 KM veći od prosječne plate!

Vodeći ljudi u državi nas već godinama ubjeđuju kako je živjeti ovdje sve bolje i lagodnije. Tako se, pogotovo u ovo predizborno vrijeme, hvale da su porasle plate, da se ekonomska situacija poboljšala, ali prava istina je su za pet godina prosječni troškovi života jedne četveročlane porodice u bh. entitetu Republici Srpskoj skočili za 84 marke, dok je prosječna plata u istom periodu porasle za svega 41 marke.

Kupovina - Twitter

Tako je, pokazuju podaci Saveza sindikata RS, potrošačka korpa u avgustu 2013. iznosila 1.785, a u avgustu ove godine 1.869 KM, dok je u istom periodu prosječna neto plata porasla sa 811 na 852 KM, piše “Buka“.

Najviše novca porodice su u RS-u u avgustu trošile za nabavku prehrane – 691 marka, stanovanje i komunalne usluge koštale su 568 maraka, dok je za tekuće održavanje domaćinstva trebalo izdvojiti 105 maraka, navodi Savez sindikata.

Da tu nije kraj mukama građana govore najave da nam se bliži četvrto ovogodišnje poskupljenje goriva, a svi znamo da nakon goriva slijede i druga poskupljenja. Trgovci upozoravaju da je to neminovnost za sve one proizvode koji zavise od troškova transporta, a to su skoro pa svi.

U udruženjima potrošača kažu da smo najbrži na svijetu kada treba nešto da poskupi, a kada je u prošlosti dolazilo do pojeftinjenja barela goriva niti jedna cijena osim cijena goriva na benzinskim pumpama nije snižena.

Da građani BiH žive dosta lošije od evropskog prosjeka i da pojedine proizvode u maloprodaji plaćaju skuplje nego stanovnici EU u čijim zemljama je prosječna plata viša i do pet puta, pokazuju posljednji podaci Eurostata.

Tako električne uređaje plaćamo po cijeni koja je za oko šest posto veća od prosjeka EU, dok su, na primjer, u Irskoj, gdje se prosječna plata kreće oko 2.479 eura, ovi uređaju jeftiniji za oko 14 posto od prosjeka EU.

Iako su primanja daleko manja, cijena hrane u BiH je ista ili čak skuplja od nekih zemalja u EU. Situacija je ista i sa odjećom. I nju plaćamo po gotovo istim cijenama kao i u EU, a cijene su nam čak i više od onih u Bugarskoj, Mađarskoj i Velikoj Britaniji, u kojoj je, poređenja radi, prosječna plata u ovoj godini 1.990 eura ili četiri i po puta veća nego u BiH.

Kada su plate u pitanju, one u BiH rastu tek oko osam maraka, ili oko jedan posto, dok je, na primjer, u Bugarskoj u ovoj godini zabilježen rast plata od 11 posto.

Prema podacima koje je objavio sajt “Demostat“, pozivajći se na Eurostat, u prvom kvartalu ove godine prosječna isplaćena plata u Bosni i Hercegovini je bila naniža u Evropi. Iznosila je 440 eura. U Crnoj Gori 512 eura, Hrvatskoj 832 eura, Sloveniji 1.077, Mađarskoj 703, Rumuniji 535, Bugarskoj 457 eura, a koliko iznose u ostatku Evrope pogledajte u infografici u nastavku…

Prosječna primanja – Demostat.rs


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh