Posao

Izglađivanje situacije – EK: Trebaju nam radnici iz Istočne Evrope

"Radnici (iz Istočne Europe) dolaze kao dopuna lokalnim radnicima i uglavnom ne uzimaju posao radnicima u zemlji prihvata", ističe povjerenik za socijalna pitanja Laszlo Andor.

No image - Haber.ba


Građevinski radnici (Foto: Arhiva)

Ti radnici ‘uplaćuju u socijalne sustave zemalja domaćina’, rekao je Andor odbacivši tvrdnje onih koji optužuju radnike s Istoka da dolaze na Zapad kako bi zlorabili socijalne pogodnosti.

Andor je u tom smislu predstavio praktični vodič Europske komisije o pravilnoj primjeni propisa EU-a na području socijalne sigurnosti. ‘Zakoni EU-a sadrže točna jamstva koja sprječavaju građane da zlorabe sustave socijalne sigurnosti drugih zemalja Unije’, protumačio je Andor.

Od 1. siječnja Rumunji i Bugari mogu slobodno raditi u svim zemljama EU-a. Ograničenja koja su bila na snazi u devet zemalja EU-a, među kojima u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Francuskoj, ukinuta su s tim nadnevkom, sedam godina nakon ulaska Bukurešta i Sofije u EU, potičući ponekad bojazan od masovnog dolaska građana tih zemalja koja je neopravdana, misli Europska komisija.

(bljesak.info)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh