Posao

Hrvatska firma daje plate 3.000 eura, a nema radnika

Zagreb — U hrvatskoj firmi 170 radnika ima “njemačke” plate do 3.000 eura uz beneficirani radni staž, ali ni to ne privlači dovoljno mladih.

Početna plata u Inoksmontu iznosi 1.200 evra.

Sigetec Ludbreški, dio Grada Ludbrega u Varaždinskoj županiji, mesto je sa svega 600 stanovnika, a svaki radni dan u njemu boravi i više od stotinu radnika u kompaniji Inoksmont-VS, koja se bavi se metalskom industrijom, tačnije montažom industrijskih postrojenja i opreme.

Proizvode, montiraju i ugrađuju industrijske procesne opreme od mekog i nerđajućeg čelika, rade pretproizvodnju i montažu nosača i konzola, različitih delova industrijskih postrojenja… Spisak zadataka aludira na težak i zahtevan rad, što on i jeste, ali je, sudeći po primanjima, i pošteno plaćen, piše Poslovni dnevnik.

Ukupno ima oko 170 ljudi u pogonu u Sigecu i u inostranstvu, a prosečna plata je oko 9.000 kuna (1.200 evra). I to samo početna, dok iskusni majstori dobijaju i do 23.000 kuna, ili 3.000 evra. Znači, nisu u Nemačkoj, gde hrvatski metalci rado i sve češće emigriraju, već na severu Hrvatske, u županiji u kojoj je prosečna plata manja od 5.000 kuna.

“Kod nas je od 1. maja prosek primanja još veći, jer smo plate podigli smo za oko procenata”, kažu vlasnici kompanije – direktor i predsednik uprave Mladen Vidović i direktor i član uprave Zlatko Sova.

“Za one koji rade kao montažeri i zavarivači na gradilištima i u otežanim uslovima uveli smo beneficirani radni staž, na godinu dana rada plaćamo 15 meseci penzionog i ostalih davanja. Radnici su osigurani 24 sata od nezgode. Oni koji idu na rad u inostranstvu imaju osigurano stanovanje i prevoz”, kažu direktori,prenosi B92

Uprkos svemu tome, gotovo neodoljivo privlačnim uslovima rada i napredovanja, i u Inoksmontu ipak dele sudbinu nekih u metalskoj branši, suočenih s deficitom radnika. Trenutno su im otvorene pozicije za zavarivače i cevare.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh