Posao

Španija: Pušačima smanjene plate zbog pauza za cigaretu

Viši sud u Španiji u ovoj presudi oslanjao se na prethodni postupak u kojem je presuđeno da radnici nemaju pravo na plaćenu pauzu za cigarete, kafu ili doručak.

Cigareta - B92.net

Kompanija koja je prestala da plaća zaposlenima vrijeme koje provedu na pauzama za pušenje, dobila je slučaj pred Višim sudom u Španiji.

Energetska kompanija Galp saopštila je da je postupala po španskom zakonu kada je zaposlenima od ukupnog broja radnih dana oduzela vrijeme provedeno van prostorija firme.

Kratka pauza za kafu ili doručak s kolegama je, takođe, dio politike Galpa koju je kompanija počela da primjenjuje u septembru prošle godine.

Sindikat, koji je ovaj slučaj iznio pred sud, planira da uloži žalbu na presudu.

Nedavne izmjene španskog zakona zahtjevaju od kompanija da bilježe dolazak zaposlenih na posao i njihov odlazak. Ovo nadgledanje trebalo je da spriječi eksploataciju radnika i poveća fleksibilnost u ugovorom propisanom radnom vremenu.

Takođe je trebalo da riješi problem neplaćenog prekovremenog rada u Španiji. Naime, u 2019. godini, radnici nisu plaćeni za skoro tri miliona sati prekovremenog rada.

Ipak, ovaj zahtjev je imao nepredviđene posljedice za otprilike 10 miliona pušača u Španiji. Snimanjem ulaska i izlaska zaposlenih iz kancelarije, kompanije sada mogu da izračunaju koliko vremena radnici provode za radnim stolom.

Viši sud u Španiji u ovoj presudi oslanjao se na prethodni postupak u kojem je presuđeno da radnici nemaju pravo na plaćenu pauzu za cigarete, kafu ili doručak.

Španski radnici rade više sati godišnje od većine ostalih Evropljana, osim Italijana i Portugalaca.

U 2018. kompanije u Španiji mogle su da očekuje od zaposlenih da će raditi 1.701 sati, dok su u Njemačkoj mogle da očekuje 1.363 sati rada, a u Britaniji 1.538, piše “Bizlife“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh