Bebe i djeca

Kako razumjeti govor tijela kod beba?

Bebe kao i odrasli imaju svoj govor tijela. Bebama govor tijela na početku služi kao jedini vid komunikacije sa roditeljima.

Beba - Novi.ba

Jako je bitno da prepoznate znakove koje vam beba upućuje svojim govorom tijela, piše “Novi“.

UDARA NOGICAMA U VAZDUHU

Ovo obično znači da je vaša beba oduševljena nečim. Mališanima nije potrebno mnogo da ih nešto obraduje, pa može da bude u pitanju i neka sitnica poput ritmičkog kapanja vode iz česme. Ritanje nogicama je bebin način da kaže „vau“. Udaranje nogicama može biti bebin način da privuče vašu pažnju. Nastojte na tome da vaša beba što više udara nogicama, jer je to zdravo za njen razvoj. Ako ste primjetili da je nešto čini posebno uzbuđenom, organizujte se tako da to što češće radite.

IGRA SE SA KOSOM

Iako ovo može da znači da je vaša beba nervozna zbog nečega u bližoj okolini, to ne mora da bude slučaj. Naime, bebe često imaju višak energije, a ovo je idealan način da se riješe tog viška energije. One same znaju kako da učine da se osjećaju bolje. Pustite svog mališana da se igra s kosom, jer ga to umiruje. Nema potrebe da radite ništa po tom pitanju, osim ako ne počne da šteti svojoj kosi. U tom slučaju možete da mu pružite lutku s kosom ili mekano ćebe koje će ga umiriti.

ISTEŽE RUKICE

Kada vidite da vaša beba proteže rukice, možete slobodno da se opustite, jer to uglavnom znači da je dobro raspoložena. Podignute rukice s ispruženim prstima znače da je mališan opušten i spreman da istraži svijet oko sebe. Kod beba koje su nove u sjedenju, ovo je česta pojava, jer im pomaže da održe ravnotežu. Ovakvo raspoloženje je najbolje iskoristiti tako što ćete bebi pokazati nešto novo i zanimljivo. Na primjer, možete da odete zajedno u radnju i da je pustite da razgleda ljude i stvari oko sebe.

HVATA SE ZA UŠI

Bebe se hvataju za uši kada im je nešto jednostavno previše – mlijeko je previše vruće ili su pune gasova i žele da podrignu. S druge strane, ovo također može da znači da je nešto boli, i to ne mora da bude uho. Zato posebno obratite pažnju na ovaj pokret, pogotovo ako ga prati loš izraz lica ili plač. Najbolje što možete da uradite jeste da pokušate da joj udovoljite. Razmislite da li je možda TV previše glasan ili je prostorija previše svijetla. Bebe su osjetljive, i bilo kakav nadražaj može da im bude previše.

TRLJA OČI

Iako ovo često znači da je beba spremna da ide na spavanje, trljanje okica može da bude njen način da vas namami da se igrate žmurke, pogotovo ako je to nešto što često radite sa njom. Već sa 8-9 meseci mališani počinju da imitiraju odrasle i možete da očekujete ovakvo ponašanje.
Prepustite se igri. Stavite bebi nježno ćebe preko glave, i pustite je da se sama snađe kako da ga skine. Kada uspije da se izvuče, vi se sakrijte ispod istog ćebeta i čekajte da vas pronađe. Ali, ako primjetite da je beba umorna i da trlja oči, onda je najbolje da je stavite u krevetac.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh