Bebe i djeca

Evo koje četiri supermoći ima svaka nova mama

Kao da to što devet mjeseci u sebi čuvaju i potom donose na svijet novog malog čovjeka, novopečene mame imaju još četiri supermoći koje bi posramile i Wonder Woman, Hulka… I ne, pritom ne mislimo samo na njihovu brigu i požrtvovnost, nego na znanstveno dokazane promijene u tijelu koje ih čine nadljudima

Beba - Ilustracija

1.Grudi im reagiraju već na zvuk plača

Dovoljan je zvuk plača a ponekad i samo zamišljanje plača kako bi mlade mame počele stvarati mlijeko. ‘ Evolucija nam uvjetovala takvu reakciju na plač beba pa čim čujete glas mozak počne lučiti oksitocin koji stimulira lučenje mlijeka’ objašnjava pedijatrica dr. Dyan Hes. I tako djeluje plač svake bebe, ne samo vaše. ‘Iako sam prestala dojiti kad su mi djeca bila stara godinu dana, do njihove četvrte sam proizvodila mlijeko. Procurila bih svaki put kad bih ušla u bolničko rodilište i čula uplakano novorođenče – kaže dr. Hes.

2.Bebu prepoznaju prema mirisu

Čak 90 posto majki može raspoznati svoje novorođenče nakon što provedu samo 10 minuta s njim, pokazala je izraelska studija. No druga studija otkrila je nešto posve iznenađujuće – miris bilo kojeg novorođenčeta aktivira centre u mozgu zadužene za osjećaj sreće. ‘Mozak mama podešen je tako da mama znatno jače reagira na bebu svim osjetima – na bebin miris, zvuk ili dodir kako bi se pobrinula za njenu dobrobit, čak i ako beba nije njena’ objašnjava psihologinja Diana Sanford, piše “Net“.

3.Stvore veći mozak

Iako se mame često šale kako im je beba popapa mozak, skeniranja mozga od do četiri tjedna nakon porođaja te potom nakon 3,4 mjeseca pokazala su značajan porast u volumenu sive tvari. Dijelovi koji najviše narasti su amigdala i hipotalamus koji su zaduženi motivaciju, osjećaje, nagradu i zadovoljstvo. Što mama pozitivnije ocjenjuje svoju bebu to je rast mozga veći. ‘Znamo da je mozak nevjerojatno prilagodljiv, čak i u odrasloj dobi. Tako se i mozak mama prilagođava novim okolnostima i poveže mamu i bebu’ objašnjava dr. Sanford.

4.Jednim dodirom mjere temperaturu

Znate mame misle da jednim dodirom ili poljupcem u čelo mogu ocijeniti je li dijete prehlađeno ili ne? Ne umišljaju, nego zaista mogu! Mame s djecom starom i do 16 godina pravilno procjenjuju temperaturu svojeg djeteta u 95 posto slučajeva!.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh