Bebe i djeca

OSLOBODITE VAŠE DIJETE OD STRAHA: Ne pričajte mu o Babarogi, to ostavlja trajne posljedice!

Nema sumnje da postoje različite strategije kako pomoći djetetu da prebrodi strah od mraka.

Beba - Twitter

Razloga za dječji strah od mraka može biti mnogo. Najmlađi, zbog svog neiskustva, imaju vrlo bujnu maštu. Upravo zbog toga i mogu početi da se plaše mraka. Svima su poznate čudne sjenke i figure koje se kreću po zidu spavaće sobe, zbog svjetla prolazećih automobila na ulici, piše “Kurir“…

Uvijek prije spavanja, ako znate da je vaše dijete plašljivo, pokušajte da nešto od ovih savjeta sprovedete. Nikako ne vičite i ne zatvarajte ga samo u sobu. Velika je greška ako mu u takvim prilikama ugasite svjetla. Takvi postupci su veoma opasni i mogu dovesti do određenih posljedica, za koje kasnije nećete moći da im pomognete.

SAVJETI ZA MIRAN SAN

  • Prošetajte zajedno po cijeloj dečjoj sobi, držeći dijete za ruku i provjerite zajedno svaki kutak sobe. Pogledajte ispod kreveta, u ormare, iza predmeta po sobi, kako biste pokazali djetetu da tu nema čudovišta i da se nema čega bojati.
  • Ostavite po noći otvorena vrata svoje spavaće i dječje sobe, kako se dijete ne bi osjećalo samo i zatvoreno.
  • Zatvorite vrata ormara i u dječjoj sobi. Vaše dijete će se osjećati prijatnije i sigurnije.
  • Stavite noćnu svjetiljku u dječju sobu, tako da im dok spavaju po noći nije tako mračno i tamno. Bit će im lakše zaspati uz slabo svjetlo.
  • U nekim slučajevima, dajte im plišanu igračku, sa kojom će lakše i sigurnije zaspati.
  • Ponekad, malo toplog mlijeka sa medom pred spavanje, pomoći će vašem djetetu da brže i lakše zaspi.
  • U nekim slučajevima će opuštajuća, polagana muzika ili neka priča pomoći djetetu da lakše utone u san.
  • Također, može pomoći ako djeci kažete da ćete ih vidjeti ujutru. Tako će se osjećati sigurnije i znat će da će mamu i tatu opet vidjeti.

Ovo su samo neke od ideja koje pomažu da dijete lakše zaspi i mirno spava, a da vas ne budi po noći i da se vi umorni dižete, napeti i bezvoljni. Ako pravilno postupite pomoći ćete svom djetetu da se oslobodi straha od mraka, ono će spavati dobro, a vi ćete biti sretni i zadovoljni zbog toga.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh