Bebe i djeca

Drevna tibetanska metoda vaspitavanja djece

Kao što možda već znate, ljudi sa Tibeta su strpljivi, mudri i imaju jedinstven pogled na sve aspekte života.

Tibetanska hormonalna gimnastika - Aura.ba

Dakle, postoji poseban “tibetantski način” kada se radi o podizanju djece. Tako vaspitana djeca odrastaju u samodovoljne osobe koje donose promišljene odluke i poštuju roditelje. Pogledajte koje su to faze u vaspitanju djece, prema mudracima sa Tibeta.

Prva faza: prije 5. godine

Prema tibetantskom sistemu vaspitanja, u ovom periodu roditelji bi trebalo da razgovaraju sa djetetom kao da je on “kralj ili kraljica”. Ne smiju mu ništa zabranjivati niti ga kažnjavati.

U ovom dobu, djeca su radoznala, aktivna i spremna da istražuju svijet. Međutim, nemaju prethodna iskustva iz kojih mogu učiti i još uvijek ne mogu doći do logičkih zaključaka. Dakle, ako čine nešto pogrešno ili opasno, trebalo bi da izgledate i da se ponašate uplašeno i pokušate da skrenete njihovu pažnju na nešto drugo. Emocije su jezik koji djeca dobro razumiju u ovom periodu.

Ako ste previše zaštitnički nastrojeni prema djetetu i branite mu da radi mnogo stvari, postoji rizik da ćete potisnuti njihovu mentalnu oštrinu i naučiti ih da rade bez razmišljanja.

Druga faza: od 5. do 10. godine

Tokom ovog perioda, roditelji bi trebalo da razgovaraju sa djecom kao da su oni “robovi”. Međutim, budite oprezni da ne postanete okrutni. U ovom periodu njihovog života, razvijaju se intelgencija i logičko razmišljanje i formira se osnova njhove buduće ličnosti.

Sada je važno da postavite različite ciljeve svom djetetu, kontrolišete kako ih ostvaruje i naučite dijete da bude spremno za posljedice koje su uzrokovane neuspjelim pokušajima da ostvare ciljeve. Dakle, dijete mora da nauči da odgovara za svoja djela. Ne plašite se da dajete djetetu puno zadataka u ovom periodu, jer ono može s njima da se izbori i spremno je da uči.

Ako se ne prebacite iz režima “kralja” u režim “roba” u ovom periodu, vaše dijete će odrasti razmaženo, djetinjasto i nesposobno da preuzme odgovornost za svoja djela.

Treća faza: od 10. do 15. godine

U ovom periodu je važno da razgovarate sa djetetom kao sa sebi ravnim. Znate da imate više životnog iskustva i znanja, ali dijete mora biti u stanju da vam kaže šta misli i podijeli svoj pogled na stvari.

Pomozite im sa tim: upitajte ih za savjet i ohrabrujte nezavisnost. Važno je davati savjete, ne naređenja ili zabrane, jer je ovo doba kada se formira nezavisno mišljenje.

Ako zabranite puno stvari, pogoršaćete svoj odnos sa djetetom i dijete bi moglo da se dovede u opasnu situaciju. Ako ste previše zaštitnički nastrojeni, dijete će biti nesigurno i zavisiće od tuđeg mišljenja.

Četvrta faza: poslije 15. godine

U ovom periodu, djetetova ličnost je potpuno formirana. Sada je važno poštovanje. Možete posavjetovati, ali je kasno da ga učite. Vidjećete rezultate svojih akcija: dijete je nezavisno, samodovoljno i poštuje svoje roditelje i sve druge, piše “CdM“…


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh