Bebe i djeca

Neobični običaji: Sunce ne smije da obasja novorođenče!

Upoznajemo vas sa nekim od najnevjerovatnijih običaja u vezi sa rođenjem djece…

Beba - Twitter

Da li ste znali da u Kini majke nakon porođaja leže u krevetu mjesec dana? Upoznajemo vas sa nekim od najnevjerovatnijih običaja u vezi sa rođenjem djece. U našoj zemlji period neposredno poslije porođaja mnogi nazivaju ‘babinje’. Babinje traju šest sedmica, a za to vrijeme treba da nestanu i sve promjene koje su nastale tokom trudnoće, kao i da se tijelo oporavi poslije porođaja, piše “Yumama“.

Ipak, običaji koji se vezuju za bebin dolazak na svijet nisu svuda isti, tačnije razlikuju se u cijelom svijetu. Donosimo vam neobične tradicije zastupljene u različitim narodima…

Kina

Kinezi smatraju da je prvi mjesec nakon bebinog rođenja kritičan i za majku i za dijete. Iz tog razloga, majke prvih trideset dana poslijeporođaja provedu u krevetu. Tokom ‘zuo yue’ (odmaranja), žene iz porodice (obično majka ili svekrva) pomažu mladoj mami. ‘Poslije porođaja provela sam mjesec dana u krevetu. Tokom tog vremena svekrva mi je savjetovala šta treba da radim. Nije mi dala da se tuširam, perem zube i perem kosu, a bilo je i dosta toga što nisam smjela da pijem i jedem. Hladna pića i nekuhana hrana bila je zabranjena, posebno hladna voda i voće. Ona mi je savjetovala da što više jedem riblju čorbu i svinjske papke kako bih poboljšala laktaciju. Rekla mi je da mi oči djeluju umorno, te nisam smjela da gledam televiziju i da čitam knjige’, kaže gospođa Zang (32) iz provincije Henan. Bebu i majku u prvim danima posjećuje samo najuža porodica, dok ostali mogu da ih posjete tek nakon mjesec dana.

Nigerija

U Nigeriji bake igraju veliku ulogu u životu tek rođene bebe. Kako objašnjava blogerka Tilej Kreari, prvo kupanje novorođenčeta obavlja upravo baka ili čak obje bake. ‘Ne mogu da opišem sreću i ponos kada sam vidjela kako moja mama kupa moje sinove u njihovim prvim danima kod kuće. To je divna tradicija koju i ja planiram da nastavim.’

Trinidad i Tobago

U ovoj ostrvskoj zemlji u Karibima običaj je da oni koji prvi put dolaze da vide bebu stave novac u njenu ruku. Takođe, mnogi roditelji ne dozvoljavaju porodici i prijateljima da dolaze u posjetu bebi nakon šest sati poslijepodne, jer ‘beba može da se razboli od večernje rose’.

Meksiko

U Latinskoj Americi postoje brojne tradicije o novorođenim bebama. Kada se beba rodi, stariji članovi porodice pružaju mladoj mami podršku i daju joj savjete. Taj običaj se naziva ‘Karantena’ (Cuarantena) i podrazumijeva da novopečene mame ne rade apsolutno ništa 40 dana nakon porođaja. Naime, žene iz porodice dolaze u kuću, brinu o domaćinstvu, kuhaju ručak, pa mama na taj način može da povrati snagu i bude spremna da se posveti bebi.

Irska

Bračni parovi u Irskoj čuvaju prvi sprat svadbene torte sve dok ne dobiju dijete. Tada mrvice torte pospu po bebinoj glavi kao simbol dugog i sretnog života.

Bali

Na indonežanskom ostrvu porodice čekaju da beba napuni tri mjeseca kako bi organizovale slavlje. Tradicija kaže da je beba u potpunosti spremna i dovoljno razvijena sa tri mjeseca, pa njena stopala ne bi trebalo da dotaknu zemlju do tada. Smatra se da su bebe u prvim danima života još uvijek povezane sa svojim svetim duhom i tek kada su stare 105 dana spremne su da dodirnu zemlju i upoznaju se sa Majkom Prirodom.

Indijanska plemena

U indijanskim plemenima postoje različiti običaji koji se razlikuju od plemena do plemena. Hopi narod, šošonsko pleme nastanjeno na području rezervata Hopi u sjeveroistočnoj Arizoni, svoje bebe ne izlaže sunčevoj svjetlosti prvih 19 dana. Nakon toga, na ceremoniji imenovanja koja se organizuje u svitanje, bebu kupa baka u mješavini vode i kukuruznog brašna. Tetke takođe učestvuju, donose poklone i predlažu imena za bebu. Baka bira jedno od imena i upoznaje bebu sa suncem koje je već izašlo. Nakon toga organizuje se veliko slavlje.

Indija

U nekim dijelovima Indije, tradicija nalaže da se bebi ne kupuje nova garderoba, već da je ona nasljeđuje od ostalih članova porodice. Na taj način beba dobija pozitivnu energiju svoje porodice i usvaja porodične vrednosti.

Sjeverna Koreja

Majke u Sjevernoj Koreji tri sedmice od porođaja jedu supu od algi (miyuk gook) koja pomaže pri pročišćavanju krvi nakon porođaja. ‘To je jedan od najzdravijih i najhranljivijih obroka koji obiluje vitaminima i pomaže mamama da proizvode mlijeko i da se brže oporave od porođaja’, objašnjava Hana Čang iz Sjeverne Koreje. Djeca jedu supu za svaki svoj rođendan kao podsjetnik na dan kada su došli na svijet, ali i to kroz šta su njihove majke prošle tokom porođaja.

Novi Zeland

U Maori kulturi trudnoća se smatra zaista posebnim iskustvom. Vjeruje se da mama i beba moraju da miruju i odmaraju tokom cijele trudnoće, jer je beba još u stomaku veoma svjesna svoje okoline i stresa. Zanimljivo je i to da Maori posteljicu, koja nas hrani dok smo još nerođena bića, zovu ‘whenua’, što je istovremeno i naziv za zemlju. Nakon rođenja oni je spaljuju, čime simbolički jačaju vezu ljudi s majkom zemljom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh