Bebe i djeca

Znate li šta je Apgar zbir, prva ocjena koju dobiju bebe?

Koliko informacija do vas stiže tokom trudnoće? Tek sada znate koliko ne znate i tek sada vidite koliko je svako roditelj za sebe i koliko je svako dijete unikat. Univerzalni savjeti, uglavnom, ne postoje. Odaberite što vam odgovara, ostalo odbacite…

ILUSTRACIJA lolamagazin

Jeste li spakovale torbu za porodilište? Uskoro će taj dan. Znate li da će bebu ocjenjivati odmah po rođenju? Ta ocjena zove se Apgar zbir. Ne paničite, krećemo.

Za sva pitanja i odgovore tu su pedijatar Vilijam i njegova supruga, medicinska sestra, Marta Sirs i njihova knjiga “Njega djeteta – od rođenja do druge godine života”.

Koliko informacija do vas stiže tokom trudnoće? Tek sada znate koliko ne znate i tek sada vidite koliko je svako roditelj za sebe i koliko je svako dijete unikat. Univerzalni savjeti, uglavnom, ne postoje. Odaberite što vam odgovara, ostalo odbacite i okrenite se najljepšem periodu u životu.

Apgar zbir je podsjetnik da dijete dolazi na svijet u kojem se sve mjeri, a ljudi se od rođenja ocjenjuju i upoređuju. Apgar bodovanje, koje je 1952. godine osmislila Virdžinija Apgar, je brza procjena djetetovog početnog zdravstvenog stanja. Bodovanje koje se daje minutu i pet minuta nakon porođaja određuje broj srčanih otkucaja, disanje, boja kože, tonus, aktivnost mišića i reagovanje na podražaj.

Šta je nesavršena desetka ili šta je stvarno Apgar ocjena?

Apgar ocjena osmišljena je prije svega kako bi osoblje u porodilištu moglo procijeniti koju novorođenčad treba pažljivije posmatrati. Novorođenčetu sa ocjenom pet treba više pažnje nego novorođenčetu sa ocjenom između sedam i deset. Ako minutu nakon porođaja dobije Apgar ocjenu između pet i šest, a nakon pet minuta između sedam i deset, spada u grupu onih za koje se ne treba brinuti. Novorođenče koje minutu nakon porođaja dobije ocjenu pet i tu istu ocjenu dobije i nakon pet minuta, treba više nadzora, moguće i na intenzivnoj njezi. Kada se vitalni sistem ustali, beba se donosi majci.

Apgar bodovanje, koje je 1952. godine osmislila Virdžinija Apgar, je brza procjena djetetovog početnog zdravstvenog stanja. Bodovanje koje se daje minutu i pet minuta nakon porođaja određuje broj srčanih otkucaja, disanje, boja kože, tonus, aktivnost mišića i reagovanje na podražaj.

Rijetko se daju savršene desetke, iako je neko novorođenče potpuno ružičasto i normalno diše, ima normalan puls, pokazuje jake pokrete mišića i glasno plače. Većina normalne, zdrave tek rođene djece ne dobija savršenu ocjenu. Sasvim je normalno da tokom prvih nekoliko sati novorođenče ima modre ruke i stopala i to zato što njegovim krvotokom treba nekoliko minuta da se prilagodi životu izvan materice.
Uz to, neka djeca su mirna nakon rođenja,PIŠE Lolamagazin

“U stvari, neka od najzdravije novorođenčadi koju sam vidio nakon pet minuta bila su u stanju tihe budnosti pa bi izgubili apgar bodove zato što ne plače glasno”, navodi Vilijam Sirs.

Rijetko se daju savršene desetke, iako je neko novorođenče potpuno ružičasto i normalno diše, ima normalan puls, pokazuje jake pokrete mišića i glasno plače. Većina normalne, zdrave tek rođene djece ne dobija savršenu ocjenu.

Na papiru Apgar zbir bi trebalo da bude samo u medicinske svrhe, ali ocjena se saopštava i roditeljima koji su u nekim slučajevima tu broju shvatali kao ocjenu inteligencije dojenačdi. Zato morate da znate da rijetko postoji veza između Apgar zbira i dugoročnog razvoja novorođenčadi. Ako vaše dijete ima ružićaste usnice i normalno diše, znači da su veliki izgledi da je zdravo. Opustite se!


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh