Bebe i djeca

Znate li kako vaša cigareta djeluje na zdravlje djece

Roditelji pušači svake godine uzrokuju astmu kod hiljada svojih potomaka

pasivno pusenje-djeca-Avaz.ba

Osim što su djeca pušača pod povećanim rizikom od razvoja astme, mnoga pate od infekcija dišnih puteva i upala ušiju. Samo u Velikoj Britaniji, svake godine više hiljada djece oboli od astme, a sve zbog pasivne izloženosti dimu cigareta kojem ih izlažu vlastiti roditelji.

Tačne brojke znaju se za Veliku Britaniju, a one pokazuju da svake godine 15.400 djece pasivnih pušača oboli od astme, 20.500 preboli neki oblik infekcije dišnih puteva, a čak 121.400 djece mlađe od 16 godina preboli infekciju srednjeg uha.

Rezultate je otkrio Royal College of Physicians. Ono što dodatno zabrinjava jeste da oko 600 djece oboli od meningitisa, 7.200 beba počinje hripati tokom disanja dok 40 beba umire od sindroma iznenadne smrti, a sve povezano s pasivnim pušenjem.

Ovo je još jedno istraživanje koje je potvrdilo da pušenje jednog ili oba roditelja iznimno nepovoljno utječe na zdravlje malenih. Zbog takvih rezultata vlade nekih razvijenih zemalja razmišljaju o tome da zabrane pušenje i u domovima.

No, takav zakon ne bi se mogao provoditi niti je zakonski utjeriv. Ono što svaka zemlja može napraviti jeste aktivno utjecati na promjene ponašanja građana i promjenu navika kako bi se zaštitila djeca koja žive zatvorena u cigaretnom dimu.

Neki roditelji misle da nije štetno za djecu ako puše kraj otvorenih prozora ili nakon što su njihova djeca zaspala. Međutim, uzloženost djeteta pasivnom pušenju ni tada nije ništa manja zbog otrovnih čestica u zraku, kojima ga roditelji svjesno ili nesvjesno izlažu.

Osim u domu, roditelji bi trebali izbaciti cigaretu i iz automobila, odnosno iz svih zatvorenih prostora, ako već ne i potpuno iz života, prenosi Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh