Bebe i djeca

POKUŠAVATE DA ZATRUDNITE, ALI VAM NE POLAZI ZA RUKOM? Ovo su neki od RAZLOGA zbog kojih ne uspjevate, a SVE MOŽETE da riješite sami!

U današnje vrijeme, sve se više govori o tome koje su najdelotvornije metode koje dovode do začeća.

Brojni parovi imaju problema s procesom začeća, a ovo su neki od razloga zašto dolazi do njegove nemogućnosti

1. ISCRPLJENOST I STRES

Stres je u današnje vreme gotovo nemoguće potpuno izbaciti iz života i jako je teško izbeći situacije koje ga stvaraju. Nazivaju ga i tihim ubicom današnjice, a život uz njega postaje iscrpljujuća trka. No, uprkos tome, ipak postoje razni načini pomoću kojih se možemo uspešno izboriti protiv stresa.

2. NEZDRAVA ISHRANA

Masaže, bilo kakve opuštajuće aktivnosti i meditacije mogu pomoći da se nosite sa teškim životnim situacijama koje vas muče. Previše posla i aktivnosti treba izregulisati koliko je god više moguće i pronaći način opuštanja koji vam se najviše sviđa. Kada hormonalni sastav bude usklađen, onda će i reproduktivno zdravlje biti bolje.

Ako je to više od preporučenog, to bi mogla biti jedna od glavnih prepreka. Vaša telesna težina takođe bi trebala biti u skladu s preporučenom jer gojaznost ili neuhranjenost mogu biti takođe faktori neplodnosti. Naime i nagli gubitak težine može uzrokovati nedostatak ovulacije i neplodnost.

3. PRETJERANO VEŽBANJE

U želji da svoj organizam dovedete do savršenstva, ponekad i preterano vežbanje može uzrokovati nemogućnost začeća. Ako se telo previše iscrpljuje, a premalo odmara, čak i u najboljim namerama možete naštetiti procesu začeća. Pokušajte da pronađete dobar balans između potpune neaktivnosti i preterane fizičke aktivnosti i birajte one aktivnosti koje vas ispunjavaju i zbog kojih se osećate dobro u sopstvenoj koži.

Ako ste odlučni oko vežbanja, nemojte se orijentisati na što brže skidanje neželjenih kilograma, nego potražite pomoć ličnog trenera i prilagodite svoje ciljeve svojim mogućnostima. Dajte sebi dovoljno vremena za postizanje željene kilaže. Ako je vaš problem višak ili manjak kilograma, nutricionisti i fitnes stručnjaci mogu vam zaista pomoći svojim savetima.

4. ORALNA HIGIJENA

Za plodnost je važno zdravlje desni. Edukujte se na vreme i posetite svog zubara kako biste zajedno pronašli idealno rešenje za vaše parodontalne probleme. Oralna higijena je svakako prava preventiva ako imate nameru da zatrudnite, a takođe ima uticaja i na trudnoću jer se za vreme iste, količina hormona se povećava, a njihova oscilacija može uticati na zdravlje vaše bebe.

5. MUŠKARAC

Vrlo je važno da se fokus s nemogućnosti začeća skloni isključivo i samo sa žene i prenese i na muškarca. Vrlo je važno biti svestan da brojni faktori utiču na reproduktivno, ali i opšte zdravlje, te se preporučuje da i vi i vaš partner obavite kompletni sistematski pregled pre nego se bacite na posao, te da postanete svesni kako biste oboje trebali pripaziti na životne navike. Budite jedno drugome podrška, opustite se i usmerite jedno prema drugome mnogo više pažnje i ljubavi.

6. OPTEREĆENOST ŽELJOM ZA TRUDNOĆOM

Nemogućnost začeća i prevelika želja za istim može stvoriti emocionalni stres koji takođe utiče na neplodnost. Iako vam možda svi govore da se opustite i pokušate ne razmišljati o tome, vaša podsvest može činiti upravo suprotno.

Ne razmišljajte kako vam prolazi biološki sat, ne razmišljajte o bolestima i preprekama, fokusirajte se na pozitivne i opuštene misli, okružite se ljudima s kojima ćete se puno smejati i manje misliti na moguće probleme, prenosi informer.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh