Bebe i djeca

Osam razloga zbog kojih vaše najstarije dijete zaslužuje posebno poštovanje

Prvorođena djeca su nesumnjivo posebna, jer vam promijene život zauvijek. Oni su ti koji ljudima daju poklon roditeljstva i uveseljavaju im svaki dan do kraja života.

Sestra i brat - Nad18.cz

Prema Adlerovoj teoriji, najstarija djeca najčešće su najodgovornija i najpouzdanija, prenosi Bright side.

Oni nas uče lekcijama koje smo propustili

Kada postanete roditelji prvi put, vaš život dobija novi smisao, na neki način postaje drugi život. Ponovo ćete morati proći kroz razne životne izazove, ali ovaj put s djetetom. Griješite, ali istovremeno učite, sada je vaše dijete razlog zbog kojeg sazrijevate i prevladavate sve poteškoće, pa i one koje djeluju nemoguće. Dok ste učili svoje prvo dijete, vi ste od njega, vjerovatno, naučili mnogo više.

Prerano odrastu

Starija djeca nisu odrasli ljudi, ali nisu ni djeca više. Kada dobiju mlađeg brata ili sestru, ne preostaje im ništa drugo nego odrasti i preuzeti ulogu odgovorne osobe. Često čuju fraze poput “Ti si sada velik”, a što češće to čuju, zapravo brže to i postaju.

Mudriji su nego što bi trebali biti

Ubrzano odrastanje dovodi do toga da vaše starije dijete postane pametnije. Oni se ugledaju na odrasle, jer osjećaju odgovornost. Zarobljeni su između odraslog čovjeka i djeteta, pa su često vodiči i savjetnici jednih i drugih. Roditelji najstarije dijete, u većini slučajeva, tretiraju kao odraslu osobu, uključuju ih u probleme i rasprave odraslih. S vremenom, oni postaju najbolji savjetnici, roditelji ih počinju slušati i cijeniti njihovo mišljenje.

Rade više nego što trebaju

Djeca koja imaju mlađu braću ili sestre, rade mnogo više od svojih prijatelja koji su jedinci. Imaju više obaveza i odgovornosti. Oni nisu kompletni vlasnici svog slobodnog vremena, jer ga dijele s drugom djecom u kući. U porodici u kojoj je rođeno samo jedno dijete, on ili ona mogu se opustiti poslije obavljanja zadanih poslova, dok oni koji imaju mlađu braću i sestre, ne mogu čitati knjigu u miru, jer uvijek moraju paziti na nekog, pomoći nekom ili se igrati s nekim.

Oni su najbolji pomagači

Ne možete sve postići sami, pogotovo ako morate paziti na nekoliko djece. Imamo samo dvije ruke, ali vaše najstarije dijete ima još dvije i one će vam pomoći koliko god mogu. Prvorođena djeca najbolje su dadilje, vaša desna ruka i životni spasitelj, tu su kad god vam je potrebna pomoć.

Uvijek su tu za svoju braću i sestre

Privilegija je imati starijeg brata ili sestru, jer su oni prošli kroz većinu stvari koje mlađi tek trebaju preživjeti, pa će ima stariji pomoći ako naprave neku grešku. Veliki braće i sestre su spremni podijeliti svoju mudrost, pomoći im oko domaćeg zadatka i uvijek su tu kada im treba dobar savjet. Ne postoji ništa bolje nego kad imate nekoga s kim možete pričati, a da to nisu roditelji.

Nesebični su

Prvo dijete jednostavno ne može biti sebično. Oni se s vremenom jednostavno naviknu brinuti o drugima, jer je to nešto što su radili većinu svog života. Spremni su podijeliti posljednji dio čokolade sa svojim mlađim ukućanima, a igračke su vjerovatno već odavno podijelili. Ponosni su na svoju braću i sestre, bez obzira na to što ih često zadirkuju, oni su njihovi najveći navijači.

Ne postoje bolja starija braća i sestre od njih

Stariji brat ili sestra su najomiljeniji ukućani svojim malim sestrama i braći. Iako su i dalje djeca, oni brinu o svojim mlađim ukućanima, zaista ih vole, igraju se s njima, za razliku od većine odraslih. Velikodušni, duhoviti i pametni, odličan su primjer i najbolji uzor koji dijete može imati, pišu “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh