Hrana i piće

Ovih 10 alkalnih namirnica trebate konzumirati svakodnevno

Hrana koja izaziva kiselinu su namirnice poput bijelog brašna, mesa, jaja, mliječnih proizvoda, kava, alkohol, riba, mahunarke, sokove, šećer, pržena hrana, konzervirane robe i sušeno voće. Sladila, lijekovi i toksini iz našeg okoliša također uzrokuju kiselost, kao i stres, ljutnju…

No image - Haber.ba

Način na koji naše tijelo reaguje kada probavljamo hranu može dovesti do kiselosti ili lužnatosti pH u krvi, što može imati značajan uticaj na naše zdravlje. Studije su pokazale da što više alkalne hrane konzumiramo, bolje funkcionišemo i osjećamo više energije. Alkalna prehrana potiče vitalnost, a može značajno povećati životni vijek. Može pomoći da izgubite težinu, smanjiti krvni tlak, uništi stanice raka, odlična je u prevenciji srčanih bolesti, smiruje artritis, prenosi “Dnevno“…

Hrana koja izaziva kiselinu su namirnice poput bijelog brašna, mesa, jaja, mliječnih proizvoda, kava, alkohol, riba, mahunarke, sokove, šećer, pržena hrana, konzervirane robe i sušeno voće. Sladila, lijekovi i toksini iz našeg okoliša također uzrokuju kiselost, kao i stres, ljutnju…

Postoji obilje nevjerojatno ukusne, zdrave i hranjive hrane koju možete lako uklopiti u svoj stil života već danas kako bi se u potpunosti uklonile kiselosti iz tijela. Osjećat ćete više energije, biti manje pod stresom, piše “complete-health-and-happiness.com”.

TOP 10 alkalnih namirnica za novi način života:

Avokado

Avokado ima pH vrijednost od 8,0, i ne samo da alkalizuje cijelo tijelo, pomaže neutralizirati bilo koje druge kisele hrane u želucu. Možete ih dodati u salate, napraviti ukusni guacamole ili jesti ih sa soli i paprom.

Zrele banana

Zrele banane nude vitame, minerale i obilje lužnatosti.

Bademi

Većina oraha su kiseli, ali bademi i bademovo mlijeko su nevjerojatan izvor zdravlja, vitalnosti i lužnatosti. Oni pomažu sniziti kolesterol, poboljšavaju rad mozga, poboljšavaju probavu.

Šparoge

Šparoge tijelu daju dovoljno vlakana, vode, vitamina, minerala i antioksidanata. Njegova pH vrijednost je 8,5, što je odličan dodatak za bilo koji obrok.

Lubenica

Lubenica ima pH 9,0, te je prepuna vitamina, minerala i elektrolita- koji služe za balansiranje vode. Visoka razina vlakana i sadržaj vode čine ga odličnim za uklanjanje toksina.

Crvena paprika

Odličan anti-bakterijski začin koji nudi tijelu dobru dozu lužnatosti. Ona ima pH vrijednost od 8,5, te pomaže poboljšati cirkulaciju, smanjuje krvni tlak, kao i eliminirati toksine i pojačati funkciju mozga.

Papaja

Papaja je odlična za probavu jer smanjuje probavne tegobe i poremećaje. U papaji se nalaze vrlo hranjivi i alkalizacijski sastojci, zajedno s vlaknima, vodom, vitaminima i mineralima.

Limuni

Limun zbog velike količine alkalizacijskih tvari pogoduje cijelom tijelo. Najbolje bi bilo u svakodnevnu prehranu nadodati kriške limuna ili konzumirati sok od limuna na dnevnoj bazi.

Brokula

Odlično povrće protiv raka, koje nudi obilje vlakana i služi kao izvor hranjivih tvari koja pojačavaju zdravlje, a imajući li alkalna nakon svakog ukusnu porciju.

Češnjak

Češnjak pomaže neutralizirati kiselost kiselih namirnica kao što su meso, riba, sir i jaja. Češnjak i zelje su snažna kombinacija koja daje obilje vlakana, hranjivih tvari.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh