Hrana i piće

Kupili ste bosiljak, ali je uvenuo nakon par dana? Uz ovaj trik, to se više nikada neće desiti!

Sigurno ste nekada na pijaci ili u supermarketu kupili predivnu saksiju bosiljka, prepunu mirišljavih i jedrih listova. Međutim, nakog što je donesete kući, sparuši se, a kasnije i uvene.

Bosiljak - Wiki commons

Uz ovaj trik, možete svom bosiljku produžiti život, a samim tim i iskoristivost ove predivne začinske biljke, piše “Likemag“…

Ljudi koji se dobro razumiju u biljke će vjerovatno misliti da se radi o otkrivanju “tople vode.” Međutim, ovaj trik je namijenjen svima koji nisu tako vješti sa gajenjem biljaka, a vole ih u svojoj kući. Od nečeg se mora početi, zar ne?

Najčešći razlog zbog koga bosiljak brzo propada jeste saksija. Sigurno ste nekada kupili bosiljak u supermarketu. On je spakovan u male saksije, koje nisu mnogo veće od plastične čaše. Radi se o tome da su takve saksije premale. Korijenje bosiljka je stišnjeno na maloj površini, pa cijela biljka strada.

Ukoliko presadite bodiljak u veću saksiju, nastaviće da napreduje sa rastom.

Tako jednostavno, zar ne?

Uz presađivanje, neophodno je i zalivati biljku svakog drugog dana. Na ovaj način, imaćete prelijepu biljku, bilo da želite da vam služi kao ukras, ili pak kao začin.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh