Moda i ljepota

Upozorenje doktora: Novi preparat za mršavljenje koji se pojavio može izazvati smrt!

Novi, sve popularniji, preparat za mršanje “Amazonsko oko”, može IZAZVATI I SMRT! Sve popularnije i kod nas postaje mršanje uz pomoć preparata na bazi guarane. To je zimzelena biljka koja raste na području Venecuele i sjevernog Brazila. Biljka uspijeva jedino u bujnim amazonskim kišnim šumama, u kojima vladaju tropske temperature i obilne kiše.

Anoreksična djevojka - Doznajemo.com

Guarana je puzajući grm koji može narasti do visine od 12 metara. Ima crvenkaste plodove koji rastu u grozdovima. Plodovi u sebi imaju crne sjemenke oko kojih je bijeli sloj pa izgledaju poput očiju. Zbog toga, i zbog područja gdje rastu, nazivaju ih i “Amazonsko oko”.

Ipak, treba biti oprezan i konsultovati se sa svojim doktorom prije bilo kakve upotrebe preparata na bazi guarane prilikom mršavljenja, piše “Doznajemo“.

Evo na šta upozoravaju stručnjaci!

Glavni sastojak guarane, guaranin, je identičan kofeinu. Kofein, kako je poznato smanjuje apetit, što zaista može biti pomoć prilikom mršanja. Princip je jasan – ako je manji apetit, manje se i jede, pa to dovodi do gubitka kilograma.

Uglavnom, to je i najviše što od guarane možete dobiti kada je riječ o mršanju. Inače, mogli biste se razočarati u tvrdnje da se uz preparate sa guaranom gubi veliki broj kilograma u kratkom vremenskom roku.

Logično se postavlja i pitanje, zašto koristiti skupi guaranin, umjesto mnogo jeftinijeg kofeina, ako je efekat praktično isti i ako su ove dvije suspstance hemijski 100% identične? To je stvar marketinga. S jedne strane, naziv “guarana” zvuči mnogo interesantnije nego “kofein”, a ostavlja i mogućnost proizvođačima da na svoj proizvod stave etiketu “herbal” ili “biljno”,”potpuno prirodno”. Tako svoj proizvod mogu prodati lakše i po većoj cijeni.

Međutim, jasno je, da kada je riječ o mršanju, ništa lošiji efeket od korištenja guarane nema i konzumacija nekoliko šoljica jake nezašćerene kafe.

Ali, ima još nekoliko problema sa preparatima na bazi guarane. S jedne strane, praktično je nemoguće utvrditi da li se u proizvodu nalazi stvarno guaranin ili kofein. Osim toga, guarana se često miješa sa drugim proizvodima, koji sadrže ephedrin, hemijski vrlo sličan amfetaminu. Potencijalno, to može biti i smrtonosni koktel za one sa srčanim problemima i drugim medicinskim stanjima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh