Moda i ljepota

Pet grešaka zbog kojih gležnjače i čizme izgledaju loše

Da bismo uživali u lijepim cipelama, trebamo ih redovno i pravovaljano održavati. U hladnijim mjesecima gležnjarice i čizme izložene su vjetru, kiši i blatu, pa treba uložiti dodatan napor da izgledaju očuvano.

Hod po ledu - Dnevnik.hr

Ovo su najčešće greške zbog kojih nam gležnjarice tako ne izgledaju.

1. Guramo ih u ormarić za cipele

Teško je biti organizovan i uredan ako smo ograničeni prostorom, ali nije nemoguće.

Nesmotreno odbacivanje gležnjarica ili guranje u prenatrpan ormarić moglo bi trajno promijeniti njihov oblik te ih tako uništiti. Nakon skidanja u cipele je dobro staviti zgužvani papir koji će održati konture modela, a cipele treba staviti u uspravan položaj, piše “Zadovoljna“…

2. Ne osušimo ih dovoljno

Mokre gležnjarice uslijed jesenskih kiša svakodnevna su pojava. Međutim, ako mokre cipele pokušamo ugurati u ormarić, promijenićemo im oblik, a njihovo odlaganje u zatvoren i skučen prostor moglo bi izazvati neugodne mirise u njima. Obavezno ih posušite prije spremanja i pazite gdje ih stavljate.

3. Nosimo ih svaki dan

Ako želite izbjeći pretjerano rastezanje cipela te izlizivanje potplata, nosite gležnjarice svaki drugi dan u kombinaciji sa još jednim parom. Na taj način moći će se osušiti do kraja te spasiti od razvoja neugodnih mirisa u njima.

4. Zaboravljamo na zaštitni sprej

Kao što je važno zaštiti kožu tijela od vanjskih uticaja odgovarajućom kremom, tako je prevencija važna i kod održavanja gležnjarica i čizmica. Tretirajte ih sprejevima za zaštitu od kiše, a pogotovo ako je riječ o modelima od brušene kože. Ne zaboravite ih redovno mazati sredstvima za čišćenje.

5. Spremimo ih prljave

Gležnjarice i cipele potrajaće duže ako ih održavamo tokom cijele godine. Nikako na kraju sezone ne biste smjeli spremiti cipele s mrljama od kiše i blata (nikad ih ne uranjajte cijele u vodu, već ih čistite krpicom i deterdžentom), a poželjno bi bilo povremeno ih osvježiti zaštitnim sprejem, čak i ako ih ne planirate nositi. Kada čizme i gležnjače počnu gubiti svoj sjaj i oblik, teško ćete ih vratiti u prvobitno stanje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh