Moda i ljepota

Kupujete parfeme, a ne znate šta znače oznake na njima? Bitno je svako slovo!

Uvijek biste da lijepo mirišete, ali niste sigurni koja nota vam najbolje pristaje, a ni šta govore sve one oznake na bočicama?

Parfem - Ljepota.ba

Evo kako da odaberete svoj miris i budete sigurni koji kvalitet ćete dobiti za novac koji dajete.

* EDC – Eau de Cologne, kolonjska voda, ima najmanje nota u sebi, tek dva do četiri posto, i visok procenat alkohola. Miris će trajati sat do dva, dakle, koliko novca, toliko muzike.

* EDT – Eau de Toilette, toaletna voda, ima malu koncentraciju mirisne note parfema, od pet do 20 posto. Mnogo je slabije postojanosti u odnosu i na parfem i na parfemsku vodu, ali ako je toaletna voda original, obično se ne razlikuje mnogo od parfemske vode. Ipak, miris će se na vama zadržati tek tri sata, piše “N1“…

* EDP – Eau de Parfum, parfemska voda, sadrži od 10 do 30 posto mirisne note, slabije je koncentracije od parfema i prilično jeftiniji od njega. Kao i EDT, ima pumpicu, a uz njega ćete lijepo mirisati pet do osam sati.

* Čist parfem – Pur Parfum, ima najveću koncentraciju mirisa, najpostojaniji je i najskuplji. Obično je u manjim pakovanjima i rijetko koji ima pumpicu. Ako na sebe stavite pravi parfem, mirisat ćete dan i noć.

* Neke parfemske kuće koriste, recimo, 15-procentnu koncentraciju u parfemskim vodama, dok neke istu tu koncentraciju koriste u toaletnim vodama, tako da odnos kvaliteta i cijene zavisi od brenda do brenda. Kod nekih parfemska i toaletna voda mirišu različito, ipak, kod većine identično, samo je koncentracija drugačija.

* Fl. Oz. – Fluid Ounce je tečna unca, odnosno mjera za tečnost, naročito na pakovanjima iz Amerike. Jedna unca je isto što i 29,57 ml, 1,7 fl. oz. je 50 ml, a 3,4 fl. oz. je 100 ml.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh