Zdravlje

Ispravite kičmu u samo 14 koraka

Njen glavni posao je da zaštiti dijelove centralnog nervnog sistema (kičmenu moždinu i nerve u kičmenom stubu). Zato treba da pazimo na svoju nju prije nego što se pojavi bol. Kičma treba da se održava od rane mladosti. Pratite ove instrukcije kako biste ispravili kičmu.

No image - Haber.ba

1) PROVJERITE U KAKVOM JE STANJU

Temeljno ispitajte stanje svoje kičme kod doktora kako biste znali da li je sve u redu i postoje li neka oštećenja u slučaju da ste imali neke povrede.

2) PAZITE NA SVOJE DRŽANJE

Bez obzira na to gdje se nalazite i šta radite, održavajte pravilan položaj kičme. Poravnajte leđa, vrat i glavu u što pravilniju liniju.

3) LEZITE PRAVILNO KADA SPAVATE

Spavajte na jastuku kojii nije mnogo debeo. Ako ceijle noći zbog debelog jastuka krivite vrat, možete imati probleme. Ako spavate na leđima, stavite jastuk ispod koljena ili stopala, a ako spavate na strani, stavite jastuk između nogu. Nemojte da spavate na stomaku. Zapamtite i da je važno da imate i dobar dušek.

4) DRŽITE ISPRAVLJENE RUKE I NOGE

Probajte da držite noge i ruke ispravljene kako biste imali bolju cirkulaciju i bolje zdravlje.

5) ISTEGNITE KIČMU, NOGE I ZADNJICU

Neka vam neko pomogne da istegnete kičmu, noge i zadnjicu tako što će da gura mišiće sa spoljnih strana ka unutra.

6) BRINITE O SVOJIM KOSTIMA

Pazite da svakog dana unosite potrebnu količinu kalcijuma. Dobar izvor kalcijuma su mliječni proizvodi: sir, mlijeko i jogurt.

7) VJEŽBAJTE

Vježbanje, istezanje i balansiranje tijela mogu biti veoma korisni. Joga je zato veoma dobra za kičmu. Dobre su i vježbe za izgradnju mišića. Što više mišića, kičma je sigurnija, pošto jaki mišići drže kičmu na mjestu.

8) IDITE NA MASAŽU LEĐA, RAMENA I VRATA

Masaža u oblasti kičme pomoći će vam da imate bolje držanje.

9) IDITE KOD DOKTORA DA PROVJERITE IMATE LI SKOLIOZU

Previše vijugava kičma je ozbiljan problem. Ako ste tinejdžer i imate ovaj problem, možda ćete prvo dobiti da nosite protezu za leđa, a može se desiti da morate i na operaciju.

10) PRAVILNO HODAJTE

Kada hodate, ispravite se tako da vam ruke budu u liniji sa ušima. Ne dozvolite sebi da se pogrbite dok idete. Vježbajte i vremenom ćete sami od sebe stajati pravilno.

11) VJEŽBAJTE DRŽANJE VRATA

Napavite slovo T rukama i savijte ih u laktovima. Otvorite dlanove i u tom položaju povlačite ruke nazad koliko možete. Tako će vam savijena kičma krenuti napred, a vrat nazad. Zatim spustite podlaktice ka napred do linije ramena, pa ih opet podignite i zabacite koliko možete. Ponovite nekoliko puta.

12) VJEŽBAJTE LEŽEĆI

Lezite na stranu i pomerajte gornju nogu napred, a vrat nazad.

13) ISTEŽITE SE

Leđa možete da istegnete i tako što ćete raširiti noge dok ste u stojećem položaju, pa dodirnuti lijevo stopalo desnom rukom, podići se gore, pa ponoviti isto sa drugom rukom i nogom.

14) PODESITE VRAT

Donji dio vrata možete podesiti tako što ćete jednu ruku staviti na njega, a jednu na vilicu, pa gurati unazad. To isto možete da uradite i sa gornjim dijelom vrata, piše “Aura“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh