Zdravlje

KONAČNO: Stiže kubanska vakcina protiv raka pluća. Rezultati navodno fantastični!

Kubanska vakcina protiv raka pluća “cimavaks” nabavljena je za prvih 30 pacijenata i uskoro bi trebala početi da se primjenjuje u Srbiji, doznaje beogradski “Blic”.

Vakcina - Dnevno.hr

“Cimavaks” treba biti primjenjivan u tri bolnice u Srbiji.
Po pisanju lista, riječ je o prvih 1.680 jedinica ove terapije, koje za pacijente u Srbiji trebaju biti besplatne. Dogovoreno je da se tretman cjepivom sprovodi u tri bolnice: u Klinici za pulmologiju KC Srbije, KBC Bežanijska kosa i Institutu za onkologiju u Kamenici, doznajemo se u Ministarstvu zdravlja.

Ugovor treba biti potpisan naredne nedjelje, jer su se kubanska i srpska strana saglasile oko svih detalja saradnje, koja je najavljena prilikom posjete predsjednika Srbije Tomislava Nikolića ovoj zemlji.

Detalje je s kubanskim kolegama utanačila delegacija Ministarstva zdravlja, piše Blic.

Ugovorene količine trebale bi biti dovoljne za kompletan tretman terapije na godišnjem nivou za prvih 30 pacijenata, za koje se dodatnom dijagnostikom utvrdi da mogu da budu podvrgnuti tretmanu.

Time je obezbjeđena primjena ovog lijeka, koji je dao dobre rezultate kod više od 3.500 pacijenata na Kubi. Srbija je prva zemlja na Starom kontinentu gdje se primjenjuje “cimavaks”.

Vakcina je trenutno u Agenciji za lekove i medicinska sredstva, gdje bi trebalo da prođe procedure kako bi bila registrovana u Srbiji.

– Do registracije, kako pacijenti ne bi gubili vrijeme, u početku ćemo je davati u okviru kliničke studije. Oformljena je i komisija, koja trenutno radi na tome kako će studija izgledati – objašnjava dr. Zafir Murtezani, internista onkolog u KBC Bežanijska kosa i doktor koji treba raditi na ovoj vakcini.

Stručnjaci smatraju da je dobro što u zemlju stiže vakcina koja je potencijalno efikasna, ali, ipak, ne za sve pacijente.

Dr. Murtezani objašnjava da vakcina nije “čudotvorni lijek” koji će uništiti karcinom. Ona može da uspori ili spriječi rast malignih ćelija i njihovo umnožavanje i malignitet prevede u hronično stanje.

– Vakcina se daje u trećem i četvrtom stadijumu bolesti, ali je efikasna samo ako tumorske ćelije imaju receptor za vezivanje epidermalnog faktora rasta i ako je on povećan u cirkulaciji pacijenta. Davaće se samo pacijentima koji su već primali hemioterapiju i kod kojih je ova terapija dala nekog efekta – navodi Murtezani.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh