Zdravlje

Muškarci, nakon ovoga ćete jesti orašaste plodove svaki dan

Učesnici koji su jeli orašaste plodove pet puta sedmično imali su za 34 posto manji rizik od smrti uzrokovane rakom prostate u odnosu na muškarce koji su orašaste plodove konzumirali jednom mjesečno ili rjeđe.

Orašasto voće - Ljepota.ba

Muškarci koji boluju od raka prostate smanjit će za trećinu rizik od smrtnosti ako redovno, svaki dan pet dana u sedmici, jedu orašaste plodove, pokazalo je to veliko istraživanje provedeno na Harvardu, a koje je objavljeno u magazinu “British Journal of Cancer”.

U istraživanju je učestvovalo 47.000 muškaraca starijih od 26 godina, a kod 6.800 učesnika obolilo je od raka prostate, piše “Večernji“…

Orašasti plodovi obiluju tokoferolom, tipom vitamina E za koji su i neka ranija istraživanja pokazala da su efikasni u borbi protiv raka.

Učesnici koji su jeli orašaste plodove pet puta sedmično  imali su za 34 posto manji rizik od smrti uzrokovane rakom prostate u odnosu na muškarce koji su orašaste plodove konzumirali jednom mjesečno ili rjeđe.

Istraživači tvrde da nije bitno koje orašaste plodove birate, ali znakovito je da njihovo redovno konzumiranje neće preventivno djelovati na razvijanje raka.

Ovi plodovi sadrže fitohemikalije za koje se smatra da imaju moćna antikancerogena svojstva.

Druga istraživanja pokazala su da štite i od bolesti srca i dijabetesa tipa 2.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh