Zdravlje

Rak prostate – kako ga prepoznati i kako liječiti

Prostata je žlijezda kod muškaraca koja se nalazi na bazi ili vratu mokraćnog mjehura. Što je rak prostate i kako nastaje?

Problemi s prostatom - Stil-magazin.com

Iako se oko ranog otkrivanja raka prostate u svijetu još uvijek vode brojne polemike, mnogi stručnjaci u ovom području preporučuju uvođenje i kontinuirano provođenje probirnog ili “screening” programa za rak prostate kod svih muškaraca starijih od 40 godina.

Što je karcinom ili rak prostate?

Rak prostate je zloćudni (maligni) tumor koji potječe od stanica prostate. Općenito, tumor prostate najčešće raste polako i dugi niz godina ostaje ograničen na žlijezdu. Tokom tog vremena, tumor stvara malo ili nimalo simptoma i/ili vanjskih znakova, piše “Ordinacija“…

Kako rak prostate u svom rastu napreduje, povećava se mogućnost njegovog širenja izvan prostate u okolna tkiva (lokalno širenje). Osim toga, rak se može širiti i u udaljene organe i organske sisteme što se zove metastaziranje ili stvaranje presadnica.

Najčešća mjesta metastaza raka prostate su kosti, pluća i jetra

Koji su uzroci raka prostate?

Točan uzrok raka prostate nije poznat. Smatra se da nije u vezi s benignom hiperplazijom prostate (BHP). Rizični čimbenici za karcinom prostate su poodmakla dob, genetika (nasljedna sklonost), hormonalni uticaji, te čimbenici iz okoliša kao što toksini, hemikalije i industrijski proizvodi. Nesumnjivo je da se rizik za razvoj raka prostate povećava s dobi. Dakle, rak prostate prije 40 godina vrlo rijetko se bilježi u svijetu, dok je u muškaraca starijih od 80 godina vrlo čest.

Genetska predispozicija, kao što je spomenuto, igra važnu ulogu u riziku od razvoja raka prostate. Rak prostate u više članovima porodice može povećati rizik koji je i dva do tri puta veći od rizika za ljude bez porodičn historije bolesti.

Testosteron, muški spolni hormon koji stvaraju testisi, izravno potiče rast i normalnih stanica tkiva prostate i stanica raka prostate. Važna implikacija te činjenice jest da medicinski postupci za smanjenje nivoa testosterona mogu biti, i najčešće jesu, efikasni u inhibiciji rasta raka prostate. Ima dokaza i da spolno prenosive infekcije predstavljaju faktor rizika za razvoj raka prostate. Muškarci s historijom spolno prenosivih bolesti imaju 1,4 puta veću vjerojatnost za razvoj raka prostate u usporedbi s muškarcima bez ove historije.

Iako su još uvijek nedovoljno dokazani, ekološki faktori, kao što su pušenje i prehrana bogata zasićenim mastima čini se da povećavaju rizik od raka prostate. Također, prema nekim procjenama, debljina dovodi do povećanog rizika za nastanak većih i agresivnih tipova raka prostate što rezultuje lošijim ishodom liječenja. Razne štetne tvari i toksini iz okoliša ili iz industrijskih izvora također mogu promicati razvoj raka prostate, ali ovaj rizični faktor još nije jasno definisan. Zemljopisni položaj, čini se, da također igra ulogu u razvoju raka prostate. Kod muškaraca koji žive u skandinavskim i sjevernoameričkim zemljama rizik od raka prostate je veći u poređenju s onima koji žive u azijskim zemljama.

Ne postoji dokazana povezanost između učestalosti se*sualnih odnosa i rizika za razvoj raka prostate.

Koji su simptomi raka prostate?

U ranim fazama rak prostate često ne izaziva nikakve simptome tokom mnogo godina. Često se kao prva nenormalnost pojavi povišena vrijednost PSA u krvi ( PSA= prostata specifični antigen) ili tvrda kvržica u prostati tokom tzv. digitorektalnog pregleda.

Prostata se anatomski nalazi neposredno ispred rektuma pa uvlačenje prsta u završno crijevo i pipanje prostate kroz stijenku crijeva daje odgovor koliko je prostata velika, kakve je strukture i konzistencije, postoji li razlika između desnog i lijevog režnja i kakva je granica između tih režnjeva.

Rijetko, kod uznapredovalije bolesti, rak može pritiskati na mokraćnu cijev. Kao rezultat toga, protok mokraće se smanjuje i mokrenje postaje teže. Pacijenti također mogu imati pečenje kod mokrenja ili krv u mokraći. Daljnjim rastom raka može doći do potpune blokade protoka mokraće što rezultira boli i proširenjem mokraćnog mjehura. Ovi simptomi sami po sebi, međutim, ne potvrđuju prisutnost raka prostate. Većina ovih simptoma može se pojaviti u muškaraca s nemalignim (benignim) povećanjem prostate (najčešći oblik povećanja prostate). Međutim, pojava ovih simptoma zahtijeva evaluaciju od strane doktora.

Simptomi metastatske bolesti

U kasnijim fazama rak prostate se može širiti lokalno u okolno tkivo ili limfne čvorove u blizini, odnosno u limfne čvorove zdjelice. Rak prostate također se može širiti i dalje (metastazirati) u druge dijelove tijela. Simptomi metastatske bolesti uključuju umor, slabost i mršavljenje. Doktor tokom rektalnog pregleda ponekad može otkriti lokalno širenje raka prostate u okolna tkiva. U tom slučaju prostata je nejasno ograničena, tvrda i nepomična (fiksirana). Rak prostate obično metastazira prvo u donji dio kičme ili kosti zdjelice što dovodi do pojave bolove u leđima ili zdjelici. Rak prostate može se proširiti na jetru i pluća. Metastaze na jetri mogu uzrokovati bol u trbuhu i žuticu u rijetkim slučajevima. Metastaze u plućima mogu uzrokovati bol u prsima i kašalj. Naravno, svi ovi simptomi mogu izostati bez obzira šro je bolest proširena u okolne i udaljene organe.

Koje su mogućnosti liječenja raka prostate?

Odluka o liječenju može biti teška, dijelom zato što su mogućnosti liječenja danas daleko bolje nego prije 10 godina. Kod donošenja odluke o načinu liječenja svakog pojedinog pacijenta, doktori kategorišu karcinom prostate kao organ-ograničenu bolest (rak lokalizovan u prostati), lokalno uznapredovalu bolest (veliki tumor prostate ili onaj koji se proširio samo lokalno) ili metastatsku bolest (rak se proširio jako na susjedne organe ili je dao presadnice na udaljene organe). Mogućnosti za liječenje organ-ograničenog raka prostate ili lokalno uznapredovalog raka prostate obično uključuju operaciju, zračenje, hormonsku terapiju, krioterapiju, kombinacije nekih od tih tretmana, ili čekanje. Lijek za izlječenje od metastatskog karcinoma prostate, nažalost, još nije poznat.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh