Zdravlje

Tokofobija nije rijetka pojava: Kako pomoći ženi koja ima paralizujući strah od poroda?

Iako mnogi trudnoću povezuju s najsretnijim i najopuštenijim razdobljem u životu žene, međutim mnogi zaboravljaju obratiti pažnju na strah koji trudnice proživljavaju i koji ih često ometa u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

strah od poroda - Ljepotaizdravlje

Tokofobija ili nekontrolisani, često i paralizujući strah od poroda, ali i trudnoće, osjećaj je kojih niko ne mora biti pošteđen. Naime, neke žene mogu uživati u cijeloj trudnoći koja će proći bez komplikacija, ali tek pred porod će im se javiti spomenuti strah.

Tokofobija nije rijetka pojava

Strah od poroda i trudnoće često se intenzivira u vrijeme kada žena sve više razmišlja o začeću. Naime, gotovo 7% žena se bori s ovom vrstom patološkoga straha. Tokofobija se, dakle, može javiti u različitim životnim periodima: prije trudnoće, za vrijeme trudnoće pa čak i nakon poroda. Prema tome, tokofobiju možemo podijeliti na primarnu i sekundarnu, piše “Oridinacija“…

Šta kada trudnoća i porod ne proteknu bez teškoća?

“Primarna tokofobija obično započne u adolescenciji i razvije nakon slušanja neke traumatične priče s poroda ili nakon gledanja snimke poroda (takve su snimke posebno besmislene u edukaciji tinejdžera jer čak niti tokom poroda žena ne vidi takve slike). Sekundarna tokofobija razvija se nakon poroda koji je za ženu bio traumatičan. Tokofobija može biti i jedan od simptoma depresije. Strah od poroda obično je povezan sa strahom od boli, no može imati i neke druge asocijacije koje bi kroz psihoterapiju vrijedilo istražiti. Strah od poroda moguće je liječiti”, ističe psihologinja Irena Čorko Meštrović.

Simptomi koji se mogu javiti su:

  • rapidno povećanje anksioznosti i depresije tokom trudnoće
  • prethodni prekidi naizgled zdravih trudnoća
  • osjećaj da će porod rezultovati smrću, pobačajem ili deformitetima kod djeteta
  • jaka želja za djecom iako žena ne želi ostati trudna

Posljedice do kojih može dovesti ovakav strah je poduzimanje raznih mjera koje će eventualno spriječiti začeće. Javlja se odbojnost prema se*su, gubitak se*sualnoga interesa, konflikti u vezama, a sve to često završava prekidom veze.

Ženama je potrebna pomoć, razumijevanje i podrška

Okolina često može biti netaktična. Naime, žena koja se bori s opisanim strahovima često će naići na osuđivanje okoline i komentare kako je sebična, hladna i kako si umišlja iracionalne strahove.

“U društvu vlada opšti stav da bi sve žene trebale s radošću gledati na iskustvo poroda jer je to najprirodnija stvar na svijetu. Zbog toga se njihov strah trivijalizuje ili sramoti. To može dovesti do osjećaje krivnje, srama, neadekvatnosti ili bijesa, što nimalo ne pomaže cijeloj situaciji”, ističe psihologinja Čorko Meštrović.

Jedna od ključnih stvari u pomoći ženama koje se bore s tokofobijom svakako je i edukacija. Žene bi se trebale detaljno edukovati i saznati koliko je više moguće o onome što ih plaši. To može biti bol, strah od majčinstva i sl. Treba biti svjestan da, bez obzira na situaciju i količinu straha koji je prisutan, u današnjem vremenu žene nisu same.

“Često je strah od poroda povezan sa strahom od gubitke kontrole. Ne znate unaprijed kako će porod teći. Očekujete bol koju ne poznajete. Nemate povjerenja u doktore. Užasno je teško podnositi toliku količinu neizvjesnosti. Zadržavanje neke količine kontrole nad tokom poroda pomaže. Možete dogovoriti tok i vrstu poroda, izabrati što želite, a što ne. I na kraju, možete porazgovarati s psihoterapeutom koji će vam pomoći da razumijete svoj strah, osvijestite svoje istinske želje i donesete najbolju odluku za sebe”, zaključuje psihologinja Čorko Meštrović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh