Zdravlje

AMBROZIJA – NAJZDRAVIJA BILJKA KOJU NAM JE BOG DAO… NAJOPASNIJA ZA FARMACEUTSKI LOBI!

Upravo smo po naredbi farmaceutskih industrija čiji je cilj da nas održavaju konstantno bolesnima uništili i dalje uništavamo najzdraviju biljku koju nam je Bog dao…

Ambrozija - Alternativno.net

Ambrozija se u grčkoj mitologiji spominje katkad kao piće, a ponekad kao hrana bogova koja donosi besmrtnost svakome ko je konzumira. Poslastica je to bogova, koja se pravi od meda, vode, voća, sira, maslinova ulja i ječma. Tako je Tantalu, Zeusovu sinu, bila ukazana velika čast time što ju je jeo na planini Olimp. Ali, ukravši pritom božju ambroziju, namirnicu namijenjenu stanovnicima Olimpa, bio je osuđen na vječne muke, prenosi “Alternativno“…

Ambrozija je vrlo usko povezana i s nektarom, koji Homer opisuje kao hranu bogova, a ambrozija je u njegovim epovima opisana kao piće bogova. I ambrozija i nektar opisani su kao mirisne supstancije, koje protagonisti u Odiseji koriste kao parfeme, a Homer govori i o odjeći od ambrozije, pa čak i o ambrozijskim sandalama bogova.

PRIZNATI NAUČNICI O AMBROZIJI

– Poznati doktor William Cook opširno savjetuje 1869. godine kako valja koristiti ambroziju.

Lišće ima stimulativno, adstringentno, gorko svojstvo, trajnog djelovanja. Popareno, u vidu infuza/čaja, koristi se protiv proliva i lakšeg oblika dizenterije; korisno je kod pojave materičnog, želudačnog i plućnog krvarenja; za ispiranje rodnice kod dugotrajnog bijelog pranja u žena, paralelno sa pijenjem čaja.

Takođe, kao prašak i čaj, upotrebljava se lokalno/spolja, za zaustavljanje krvarenja površinskih rana kože ili sluzokože nosa i za smanjenje izraženije maljavosti. Jači čaj utiče na funkciju bubrega, održava tonus želuca i polagano uravnotežuje cirkulaciju krvi – ovo je korisno za tretiranje hroničnog zadržavanja vode u organizmu, posebno u kombinaciji sa tretmanima jetre i stimulacijom znojenja.

Veoma jaki čajevi koriste se slobodno/po potrebi protiv povratka pređašnje bolesti i pokazuju analogno dejstvo kininu. Kaša lista je pogodna za oblaganje zloćudnih čireva kože jer spriječava truljenje oboljelog tkiva. Smatra se da i A. trifida ima sličnu celebnost.

Originalni recept:

Potopiti 30 grama suhe ambrozije i 5 grama đumbira u 250 ml vrele vode. Koristi se svaka 2, 3 ili 4 sata za poboljšanje čišćenja organizma znojenjem. Može se spraviti i uobičajeni sirup korišćenjem datih mjera“.
(Izvor: Medical Herbalism journal i medherb.com)

– Naučnik Lucius E. Sayre 1917. godine savjetuje upotrebu lišća ambrozije u domaćinstvu kao koristan tonik, adstringent i hemostatik (za zaustavljanje krvarenja) spravljen ekstrahovanjem u vodi. Koristi se protiv upalnih procesa u ranama, svakodnevnim povredama, kod hemoroidalnih tumora i čireva i interno uzet protiv senske groznice. Očigledan je pozitivan efekat kod neredovne menstruacije kao i kod potpunog izostanka.
(Izvor: Sayre,E.L. – A Manual of Organic Materia Medica and Pharmacognosy)

– Doktor William Boericke navodi da je ambrozija lijek protiv senske groznice, crvenila beonjača, obilnog suzenja i nesnošljivog svraba očnih kapaka (što sam uspješno provjerio 1. jula prošle godine upotrebom svježeg lista; vidite gore navedeni primjer).

Dalje, uspješno se koristi kod grčevitih napada kašlja, glavobolje, krvarenja iz nosa, više oblika proliva, posebno u ljetnjim mesecima, kao i dizenterije.

Blagotvorna je za cijeli respiratorni trakt (spriječava teško disanje, iritaciju traheja i bronhija, koji mogu izazvati napad astme!!!).

Homeopatski preparat/tinktura je treće potencije a kod senske groznice i više, a koristi se razrijeđen: 10 kapi u vodi tokom i poslije pojave alergijskog napada i krvarenja nadražene sluzokože nosa.
(Izvor: Médi-T, 1999.)

– U aprilu 1999. godine objavljen je značajan naučni rad Juceni P.D. i saradnika o seskviterpenskim laktonima porijeklom iz ambrozije (paulitin i isopaulitin) i njihovom citotoksičnom i protiv malaričnom djelovanju.
(Izvor: Pharmaceutical Biology – Formerly International Journal of Pharmacognosy).

Sigurno jedna od najzdravijih ako ne i najzdravija biljka koju imamo na svijetu i od koje farmaceutske industrije najviše strahuju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh