Zdravlje

"Noćne ptice" – Ako ne želite da se ugojite, na spavanje idite na vrijeme

Loše vijesti za sve noćne ptice! Najnovije istraživanje otkriva da kasni odlazak na spavanje izaziva gojaznost.

No image - Haber.ba


Kasna noćna ishrana (Foto: Foter.com)

Ako isuviše često odlazite na spavanje kasno, ugojićete se čak i ako ste inače zdravi i nemate nikakve problema sa tjelesnom težinom. Tako barem pokazuje najnovije istraživanje čiji su rezultati objavljeni u magazinu “Sleep”.

Glavni naučnik istraživanja Andrea Spaeth zajedno sa svojim saradnicima podijelio je 225 ispitanika u dvije grupe. Prva grupa je spavala od četiri do osam ujutro, a druga od 22 sata do osam. Ispitanici koji su odlazili na spavanje tek u zoru, jeli su znatno više i to nezdravu i masnu hranu jer im je organizam tako tražio.

Iako je već nekoliko istraživanja pokazalo da su debljina i nesanica povezani, ovo je prvo s većim brojem ispitanika koje bez ikakve sumnje potvrđuje da što manje spavamo, više jedemo.

“Znali smo da se ljudi goje, ali nismo znali da se debljaju u tolikoj mjeri. Zabilježili smo među našim ispitanicima da su dobili znatan broj kilograma”, istakao je Spaeth.

Istraživanje je pokazalo i da ispitanici koji malo spavaju ne praktikuju ni druge zdrave navike poput vježbanja ili pravilne ishrane. Stručnjaci veruju da je to zapravo začarani krug – nedostatak sna prouzrokuje umor i nedostatak snage i želje za zdravijim načinom života. Spaeth smatra da su njihova otkrića veoma važna i da ih je neophodno dodatno istražiti.

“Ovom problemu trebalo bi pristupiti multidisciplinarno. Svakako je važno otkriti psihološke razloge za takvo ponašanje. Dakle, mi smo krenuli, ali priča mora da se nastavi, jer ljude treba upozoriti koliko im štete može nanijeti nedovoljno sna”, zaključio je on.

(tportal.hr)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh