Zdravlje

Šok za organizam – Pet dijeta za izbjegavanje

Većini žena je dovoljno da pročitaju brze i efikasne dijete i odmah će početi da primjenjuju neku od njih. Efekti do kojih se dolazi brzinom svjetlosti istom brzinom vraćaju izgubljene kilograme i oštećuju naše zdravlje.

No image - Haber.ba


Ilustracija (Foto: arhiva)

Post od 24 sata nije naučno provjeren

Dijeta po mjesečevim mijenama se sastoji od posta koji traje 24 sata u periodu kada je mlad mjesec. Za to vrijeme uzimaju se samo voda, čajevi ili usljed velike gladi sokovi. Preporučljivo je da se popije dva do četiri litra tečnosti.

– Uticaj činilaca iz prirode, kao na primjer mjesečevih ciklusa, nije naučno potvrđen. I kada bi se pronašli naučni dokazi, oni bi isključivo važili na individulanom planu. Zato su generalizacije tog tipa neosnovane. Ništa što nije naučno utemeljeno ne smije da se preporučuje kao provjereni savjet – kaže Vesna Zečević.

Čarobni napitak – šok za organizam

Veliko čišćenje je dijeta koja se bazira na uzimanju tečnosti, uglavnom limunade sa dodatkom javorovog sirupa i kajenske paprike. Ovaj čarobni napitak pije se deset dana i jedina je dozvoljena hrana.

– Ova dijeta predstavlja šok za naše tijelo. Organizam se ovom dijetom lišava vitamina, minerala i proteina koji su neophodni za obnavljanje ćelija. Ovakvo čišćenje organizma može da primijeni neko ko ne radi ništa i nije izložen naporima, ali ni u tom slučaju ovo nije zdrav izbor – kaže nutricionista.

Atkinsonova dijeta krade neophodne ugljene hidrate

Atkinsonova dijeta podrazumijeva da se prvih 14 dana unos ugljenih hidrata ograniči na 20 grama dnevno. Zabranjen je unos voća, hljeba, žitarica, povrća bogatog skrobom i mliječnih proizvoda (osim sira, mlijeka i maslaca).

– Preporučena doza do 20 grama ugljenih hidrata na dan je premala. Dnevni iznos proteina i ugljenih hidrata je procentualno određen. Stručnjaci su odredili da ugljeni hidrati treba da čine 60 do 65 odsto naše dnevne ishrane, i to oni iz voća i povrća, a ne, recimo, iz slatkiša. Uz to ishrana nikako ne smije da bude ista za sve, za osobe u adolescenciji, menopauzi i starije osobe. Cijelu nauku zamijeniti sa nekoliko preporuka je skandalozno – zaključuje Vesna Zečević.

Dijete po krvnim grupama su mit 

Ljudi različitih krvnih grupa hrane se u skladu sa svojim različitim potrebama zbog načina na koji su se razvijali njihovi preci. Nedostatak ove dijete je opet generalizacija. Svaki organizam je drugačiji i svako do nas treba da se prije dijete obrati stručnjaku koji će mu odrediti adekvatnu ishranu.

Kupus dijeta stresira tijelo

Bazira se na jednoj namirnici, kupusu.

– Kupus je kao i ostalo povrće, sem krompira i pasulja, niskokaloričan, pa može da dovede do gubitka kilograma. Ako konzumirate samo kupus, organizam izlažete nepotrebnom stresu.

(24sata.rs)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh