Zdravlje

Velike doze – Popularni dodatak prehrani povećava rizik od raka prostate za 70 posto?

Uzimanje kapsula s omega-3 ribljim uljem može povećati rizik od agresivnog karcinoma prostate za 70%.

No image - Haber.ba


Omega-3 masne kiseline (Foto: arhiva)

Dodaci prehrani od ribljeg ulja donose niz zdravstvenih koristi, ali i jednu vrlo opasnu nuspojavu – mogu navodno izazvati rak prostate.

Stručnjaci smatraju da omega-3 masne kiseline mogu povećati rizik od najsmrtonosnijih oblika ove bolesti za više od 70 posto.

Istraživači stoga upozoravaju na opasnost omega-3 kapsula te preporučuju da jedete samo jedan ili dva obroka masne ribe tjedno.

Često se ukazuje na to da omega-3 štite od srčanog i moždanog udara, artritisa, jačaju mozak i sprečavaju poremećaje u ponašanju djece. Međutim, znanstvenici su otkrili da su oni koji su imali najviše razine omega-3 u krvi imali i 71 posto veću vjerojatnost za razvoj brzorastućeg tumora prostate koji se teško liječi. U ovoj grupi je bila veća šansa i za razvoj manje opasnijih oblika raka prostate tako da je ukupni rizik od raka prostate porastao za 43 posto.

Tim iz američkog centra Fred Hutchinson Cancer Research u Seattleu upozorava: ‘Stvarno nema dokaza da uzimanje dodataka prehrani koristi zdravlju, no istovremeno imamo dokaze da je uzimanje visokih doza štetno’.

Dr. Alan Kristal kaže da se razina omega-3 povezana s povećanim rizikom od nastanka karcinoma postiže već uzimanjem samo jedne kapsule na dan, ili konzumacijom tri ili četiri obroka masne ribe poput lososa i skuše svaki tjedan.

‘Tu su i koristi od konzumacije ribe, tako da je ključna umjerenost’, pojasnio je naglašujući da je u usporedbi s masnim kiselinama koje dobijete jedući masnu ribu, iznos koji stiže putem tableta ‘veliki’.

Nejasno je kako riblje ulje može izazvati tumore, ali omega-3 može ograničiti imunološki sustav ili oštetiti naš DNK. Još je uvijek nejasno pomaže li to rastu i širenju tumora.

Navedeni podaci su rezultat velikog istraživanja u koje je bilo uključeno više od 2.000 muškaraca.

Dr. Kristal je rekla: ‘Kao što učimo iz sve više i više studija – visoke doze dodataka nemaju učinka ili čak povećavaju rizik od bolesti koju pokušavaju spriječiti.’

Nedavno je analiza 20 starijih studija koje su uključile gotovo 70.000 ljudi, pokazala da oni koji su uzimali omega-3 nisu imali manju vjerojatnost da će umrijeti od srčanog ili moždanog udara u odnosu na druge osobe.

(net.hr)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh