Zdravlje

Bez pretjerivanja – Skrivene kalorije u medu, vinu i maslinovu ulju utiču na dijetu

Ako se pitate zašto uz “zdravu” dijetu koja se temelji na voćnim sokovima i crnom kruhu s malo meda ne uspijevate skinuti naslage oko trbuha, za to postoji jednostavno objašnjenje: čašu soka ispit ćete za čas a da nećete biti ni svjesni da ste s njom popili i do 150 kalorija.

No image - Haber.ba


Vino (Foto: arhiva)

– Možda mislite da je voće i povrće u smoothiejima koje možete nabaviti u trgovinama “bomba” bogata samo vitaminima i mineralima, no često su krcati i šećerom – kaže nutricionistica Catherine Matthews.

Dakle, zdravija je dijeta utemeljena na svježem voću. Osim toga, voće u soku ne sadrži vlakna, pa se šećeri brže upijaju, što izaziva nagli porast šećera u organizmu. Slijedi nagli pad, što vas čini razdražljivima i umornima.

– Voćne sokove, zbog kiselosti koju stvaraju i količine voćnog šećera, najbolje je pripremati u kombinaciji s nekim vrstama zelenoga lisnatog povrća. Nekoliko listova špinata ili blitve predstavljaju idealan izbor – savjetuje nutricionistica Sandra Marić Bulat i dodaje:

– Kruh od cjelovitih žitarica nije opasan koliko je opasan dodatak koji stavljamo na kruh. A što se tiče meda na kruhu, pripazite. Med je zdrav izvor šećera, ali je visokoga glikemijskog indeksa i pripada skupini visokokalorijskih namirnica, pa ograničite njegov unos – kaže Marić Bulat. Također, ne zavaravajte se s nemasnim jogurtom, odnosno onima s manjim udjelom masti i “zdravim“ nemasnim keksima i pecivima. Vrlo često nemasni jogurti i peciva sadrže više kalorija od “običnih“ jer im proizvođači dodaju puno šećera da bi nadoknadili gubitak okusa nakon što je uklonjena masnoća. Stoga je bolji izbor običan jogurt s malo svježeg voća.

U čaši vina ima oko 225 kalorija

Čaša vina ima određene prednosti za zdravlje, no velika staklena čaša vina može imati oko 225 kalorija. Zato unesenim kalorijama obvezno pribrojite i kalorije iz čaše vina na kraju obroka.

– Vino je alkoholno piće koje sadrži mnogo kalorija iz alkohola i šećera – kaže Marić Bulat. Zamijenite ih sokom od grožđa ili laganim špricerom.

Unosu kalorija pribrojite i one iz maslinova ulja

Kuhate na maslinovu ulju, pripremate salate s njim i uvjereni ste da unosite manje loših masnoća u organizam. Ipak je maslinovo ulje glavni sastojak mediteranske kuhinje, koja se smatra zdravom za srce. Točno. Maslinovo ulje ima prednosti za zdravlje, no ipak je samo ulje i žličica sadrži oko – 50 kalorija.

Miks žitarica može biti jako kaloričan

Žitarice su zdrav izbor za doručak, no ovisi kakvu ste kombinaciju izabrali. Ako su obogaćene dodacima, orašastim plodovima ili komadićima sušenog voća, oboje može biti vrlo kalorično, pa i masno. Zato napravite zdraviju “domaću“ kombinaciju: izaberite “neugledne” zobene pahuljice i nasjeckajte voće pa sve prelijte jogurtom.

Od meda se može udebljati

Med je rijetko zdrava prirodna namirnica. No u suštini, to je samo tekući šećer s ipak nedostatnim zdravstvenim efektima da bi bio savršeno zdrav za čestu konzumaciju u većim količinama. Pokušajte radije zasladiti čaj, voćnu salatu ili napitke stevijom.

Skinite kožicu s pilećeg filea ako ćete ga pržiti

U kategoriju namirnica koje skrivaju “zamku“ za one koji nastoje smršavjeti svrstava se i piletina. No i to ovisi o tome kako ste ju pripremili. Primjerice, ako ostavite kožicu na pilećem fileu koji ćete pržiti, obroku dodajete između 100 i 300 kalorija. Zato – skinite kožicu i grilajte piletinu.

Uz dijetu ne ide sušeno voće

Sušeno voće ponekad može imati visoke količine dodanog šećera, a oraščići sadrže puno dodane soli. Nijedno nije zdravo ako ste na dijeti. Umjesto njih izaberite ponekad svježe maline i neslane orašaste plodove – orahe ili bademe.

Visokokalorično orašasto voće ograničite na šaku na dan

Suho voće sadrži željezo i kalij, ali je bogato kalorijama. Isto tako je i s orašastim voćem koje je visokokalorično, a bogato vlaknima i zdravim masnoćama. Preporučuje se ograničiti njihov unos na šaku na dan. Pri kupnji keksa čitajte deklaracije – za neke se tvrdi da sadrže manje masti, ali su mnogo bogatiji na masnoćama i obrnuto. Ako birate kekse, pametnije je odabrati pripremljene od zdravijih vrsta žitarica, a keks sa smanjenim udjelom masnoća zdravija je opcija. Od svega je najvažniji način pripreme hrane.

Zdravije je pirjati ili peći na roštilju nego pržiti na dodanim masnoćama. Ako je proizvod bez šećera, ne bi smio imati nikakve dodane monosaharide (glukoza, fruktoza), disaharide (maltoza, laktoza, saharoza) niti bilo kakvu drugu hranu koja se koristi zbog svojih svojstava zaslađivanja. Ako su šećeri prirodno prisutni u tom proizvodu, na njemu mora biti oznaka “sadrži prirodne šećere”. Kupujete li proizvod na kojem piše “bez šećera”, obratite pozornost na udio masti. Takve bi namirnice trebale imati najviše 1 g masti na 100 g.

(24sata.hr)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh