Zdravlje

Za zadnjicu i butine – 4 vježbe za tijelo bez celulita

Postoji zabluda da se celulita ne možemo riješiti. Uz regulisanje ishrane i redovno vježbanje to jeste moguće.

Vježbe za podbradak - Savjetnica.com

Da li ste znale da je istraživanje Univerziteta Kornel pokazalo da 98 posto žena ima celulit makar u najblažem obliku. Ono što je, takođe, interesantno, jeste da količina celulita nema veze sa viškom kilograma, jer ga imaju i potpuno mršave djevojke. Pogotovu na zadnjici, celulit je problem skoro svake djevojke.

Postoji zabluda da je ne moguće riješiti ga se, pa se zato mnoge od nas odlučuju za oprobanu metodu – jednostavno ne gledamo taj dio tijela i pravimo se da ga nema! I to je ok, ali ako se odlučite da ovaj put ipak “izravnate” svoje noge, znajte da je to moguće. Doduše, uz naporan trud i rad – ali, znate već da ljepota boli.

Ono što podrazumijeva naporan rad jesu redovne vježbe, i to 3 do 4 puta nedjeljno uz regulisanje ishrane.

Zbog čega vrijedi pokušati? Iako postoje mnoge teorije o tome šta je uzrok celulita, oko jedne stvari nema spora: celulit je masnoća. Zato koliko god da ste mršava, kada ispod vaše kože počne da se taloži masnoća, ona poslije određenog vremena postaje vidljiva. Kod većine žena, celulit prvo postaje vidljiv na zadnjici i zadnjem djelu butina. Međutim, masnoće se talože i na drugim dijelovima tijela i kada se natalože toliko da postanu vidljive, to je celulit.

Što se više masne ćelije šire, to celulit postaje vidljiviji. Zato zaključak može biti sljedeći: Otarasite se te masnoće i zauvijek recite doviđenja celulitu.

Da bismo vam pomogli u borbi protiv celulita, pripremili smo nekoliko vježbi koje su ključne za savršeno tijelo, pogotovu za zadnjicu i butine.

1. Podizanje jedne noge

Prvo lezite na leđa i savite koljeno lijeve noge, a desnu nogu ispravite. Vaša desna noga treba da bude u ravni sa savijenom lijevom nogom. Uvucite stomak, raširite ruke i pokušajte što je duže moguće da izdržite u tom položaju.

Zatim iz položaja prethodne vježbe, stegnite zadnjicu i podignite kukove što više možete, sve dok vaše tijelo ne formira ravnu liniju od ramena do stopala. Lijeva noga sve vrijeme treba da ostane savijena. Zatim napravite pauzu od dvije sekunde, držite stegnut i stomak i zadnjicu, a potom ponovite podizanje kukova.

Važna stvar kod ove vježbe jeste da torzo i kukove podižete zajedno, kao cjelinu, jer na taj način naviše rade mišići zadnjice. Potom ovu istu vježbu uradite ali sa podignutom drugom nogom.

Ukoliko vam je ova vježba preteška olakšajte sebi tako što ćete podizati kukove i torzo dok su vam obje noge spuštene i savijene u koljenima.

A ukoliko vam je ova vježba možda previše laka, otežajte sebi tako što ćete iste pokrete raditi dok su vam ruke prekrštene preko grudi, umjesto da su položene na pod.

2. Iskorak

Prvo uzmite po jedan teg za vježbanje i ruke držite ravno uz tijelo. Nemojte ruke pribijati uz tijelo, već ih držite na malom odstojanju. Dlanovi treba da budu okrenuti jedan ka drugom, to jest, da budu okrenuti ka tijelu.

U drugom dijelu ove vježbe napravite iskorak desnom nogom i spuštajte tijelo dok vaše lijevo koljeno ne bude pod pravim uglom, a lijevo koljeno ne bude na nekoliko milimetara od poda. Zatim se vratite u početnu poziciju odupirući se lijevom petom o pod. Ponovite vježbu nekoliko puta, a zatim je odradite i sa drugom nogom.

Ukoliko vam je ova vježba preteška, odradite je bez tegova.

3. Stepenik

Prvi dio vježbe sličan je kao i kod prethodne . Uzmite tegove za vježbanje i pružite ruke pored tijela. Zatim stanite ispred stepenika, koji treba da bude otprilike visine vaših koljena, i podignite svoje lijevo stopalo na njega.

Oduprite se petom lijeve noge toliko dok se vaše tijelo potpuno ne ispravi i vi ne budete stajali na jednoj nozi na stepeniku. Zatim se vratite nazad sve dok vaša desna noga potpuno ne dodirne pod. Odradite nekoliko puta ovu vježbu, a zatim isto toliko puta vježbu ponovite samo sa desnom nogom.

Ukoliko vam je ova vježba preteška na početku je radite bez tegova.

Evo kako možete ovu vježbu da uradite na još jedan način. Stanite bočno pored stepera, tako da vam je desna noga odmah uz steper. Svojom lijevom nogom stanite na steper i odupirući se petom lijeve noge podignite tijelo.

4. Najbolja vježba za zadnjicu

Uzmite par tegova za vježbanje, ruke ispružite i spustite ispred butina, a dlanove okrenite ka sebi. Blago stavite koljena, i spustite se toliko da vam šake budu u visini koljena tačno iznad stopala. Glavu podignite, a vrat držite ispravljen. Torzo treba da bude gotovo paralelan sa podom. Zadržite tako nekoliko sekundi, a zatim se polako vratite u početni položaj.

Ukoliko želite da ovu vježbu učinite malo težom, uradite sve isto, ali samo na jednoj nozi i ponovite vježbu nekoliko puta, a zatim promijenite nogu.

(cosmopolitan.rs)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh