Zdravlje

Ljudi koji ovo rade su zdraviji i žive 40 posto duže!

Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu “PLOS One” pokazali su da redovno učestvovanje u vjerskim obredima, doprinosi boljem zdravlju i produžava životni vijek sredovječnih osoba i osoba trećeg životnog doba.

Žena - Kurir.rs

Naučnici Univerziteta iz Atlante, profesorica epidemiologije Elen Idler i profesor sociologije Semjuel Kendler Dobs su za potrebe studije proučili podatke iz longitudinalne studije o “zdravlju i ekonomskim okolnostima” osoba starijih od 50 godina u Sjedinjenim Američkim Državama. Fokusirali su se na podatke prikupljene između 2004. i 2014, kojima je obuhvaćeno više od 18.000 učesnika, prenosi “Medical News Today”.

Istraživanje je obuhvatilo i podatke o učestvovanju u vjerskim obredima, o važnosti vjere za pojedinca i o vjerskoj pripadnosti. Kao potencijalne odrednice zdravstvenog stanja uzeti su spol, rasa ili etnička pripadnost, stepen obrazovanja i visina prihoda učesnika istraživanja, piše “Stil“…

Rezultati istraživanja su pokazali da su izgledi da osobe koje učestvuju u vjerskim obredima budu zdravije i dugovječnije za 40 posto veći nego kod grupe koja u njima nije učestvovala“, rekla je dr Idler.

Pokazalo se i da su izgledi da osobe koje nisu tako redovno išle na liturgije budu zdravije i dugovječnije veći nego kod onih koji im nikada ne prisustvuju. Američki naučnici ustanovili su i da se navedeni pozitivan efekat na zdravlje mogao uporediti sa efektom viših prihoda.

Pretpostavke o razlozima

S obzirom na to da je riječ o eksperimentalnoj studiji koja ne može da objasni uzročno-posljedičnu vezu, njeni autori su iznijeli pretpostavke o potencijalnim razlozima ovakvih rezultata:

  • Osobe koje idu u crkvu generalno imaju zdravije životne navike, na primjerice, ne puše, ne konzumiraju alkohol, rijeđe imaju rizične spolne odnose…
  • Podrška zajednice i pomaganje i podrška drugima mogu da utiču na zdraviji i duži životni vijek.

Druženje je ključ

Naša studija upućuje na dobre strane učestvovanja u vjerskim obredima kao dodatne društvene determinante smrtnosti, naročito kod osoba trećeg životnog doba. Riječ je o društvenom angažmanu koji je važan mnogim starijim osobama na ovom uzorku američke populacije“, rekli su naučnici.

U ranije sprovedenoj studiji američkog Univerziteta Djuk na uzorku od četiri hiljade osoba pokazalo se da oni koji redovno idu na kolektivnu molitvu za vrijeme liturgije znatno rijeđe pate od depresije i anksioznosti, a po jednoj indijskoj studiji, pokazalo se da su pacijenti koji su se svakodnevno molili u 70 posto slučajeva rijeđe obolijevali od kardiovaskularnih bolesti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh