Zdravlje

Tijelo postaje nedodirljivo za bilo koju bolest: Evo kako tibetanska medicina liječi tijelo i dušu

Tibetanska medicina (koja se na tibetanskom zove Sova Rig-pa) postoji već više od 2.500 godina i gotovo isključivo se zasniva na biljnim lijekovima.

Tibetanski monasi - Procitajvise.com

Tibetanci većinom žive u Indiji jer su bili izgnani iz Tibeta u kasnim 1950. godinama. U Sjevernoj Indiji postoji Tibetanski medicinski institut, gdje doktori studiraju tibetansku medicinu 7 godina prije nego što steknu diplomu.

Za razliku od pristupa zapadne medicine, tibetanska (kao i kineska i ayurvedska medicina) ne računa na spoljnog napadača (virus ili bakteriju), nego radi na vraćanju energetske ravnoteže koja, ako se popuni i uspostavi u organizmu, postaje nedodirljiva za bilo koju bolest.

Tibetanska medicina vjeruje, da sve patologije nastaju zbog tri takozvana otrova: neznanja, vezanosti i averzije.

To su tri emotivna faktora koja, prema Tibetancima, narušavaju energetsku ravnotežu između četiri elementa od kojih se sastoje čovjek i univerzum (Zemlja, Voda, Vatra i Eter), na taj način razbijajući našu sposobnost odbrane i samoizlječenja.

Tibetanska dijagnostika obično uključuje analizu pulsa, jezika i urina. Duhovni element je takođe prisutan u tibetanskoj medicini, s time da se puno pažnje posvećuje ličnosti pacijenta.

Promjena načina života i duhovna praksa

Liječenje je specifično za svakog pacijenta, ali ono što mu se prvo govori je da je bolest u njegovom umu.

Tu se ne misli da je on tu bolest umislio već da je njegov način života pogrešan te da bi se trebao bolje posvetiti svome b.

Tako se preporučuju promjene načina života koje uključuju duhovnu praksu, vježbanje, reorganizovanje životnih funkcija kao što je spavanje, ishrana i raspored dnevnih aktivnosti.

Preporučuje se i meditacija koja uključuje jednostavne vježbe disanja i kontrolu uma. Isto tako preporučuje se posebna ishrana, doktor savjetuje pacijentu koju hranu ne bi trebalo jesti, a koja mu je posebno od koristi.

Preporučuje se i biljna medicina. Tibetanski lijek može sadržati do 150 sastojaka.

U tibetanskoj medicini se prije svega koriste lijekovi na bazi bilja: komprese od trava, bobica, lišća i korjena koji rastu na specifičnim mestima i koji se beru u određeno vrijeme dana i godine.

Godišnje doba, mjesto rasta, klima i raspored zvezda u momentu berbe utiču na energiju ljekovite biljke i određuju joj veću ili manju efikasnost.

Zato su lijekovi prirodni u punom smislu riječi. Fizičke terapije se primjenjuju u obliku akupunkture, masaže i inhalacijske terapije.

Koriste se i komprese na bazi bilja i minerala, puštanje krvi, ljekovite kupke i obloge.

Tibetanska akupunktura razlikuje se od tradicionalne kineske akupunkture: uglavnom se koristi samo jedna zlatna igla na čakrama, osnovnim energetskim centrima, a posebno na sedmoj čakri, koja se nalazi na vrhu glave.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh