Zdravlje

NAŠE BAKE SU IH ČUVALE U ORMARU I JESEN JE MIRISALA NA NJIH: One su ZNALE moći ove voćke i uz ove jednostavne recepte LIJEČILE SU SVE TEGOBE

Bilo da je čuvate na ormarima, pravite od nje kompot ili slatko, bilo da je jedete samu ili kombinujete sa drugim namirnicama, ova mirišljava, žuta, jesenja kraljica među voćkama nevjerovatno je zdrava i korisna. Evo i zašto!

Dunje - Kurir.rs

Dunja je bogata šećerom, organskim kiselinama (jabučna, limunska), pektinom, taninom, antioksidantima koji pomažu našem tijelu da apsorbuje kalcijum i gvožđe i bore se protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije. Sadrži magnezijum, fosfor, kalijum i vitamine A, C i B kompleksa (B3, B6 i B9). Djeluje antibakterijski, dobra je za probavu, srce, krv i podizanje imuniteta.

U narodnoj medicini od dunje se koriste i plod, i sjeme i list.

Kako da ih upotrebimo

Zreo plod dunje je tvrd, oporog i kiselkastog ukusa. Upotrebljava se svjež u ishrani, od njega se kuhaju pekmezi, slatka, marmelade, žele… U narodu se sok dunje i skuhana voćka upotrebljavaju protiv: proliva, plućnih bolesti, za jačanje sluzokože usta, želuca i crijeva.

Dunja može da se sačuva do proljeća, a u nekim krajevima je suše isječenu u tanke kriške od kojih se kuha čaj.

U tradicionalnoj medicini list dunje upotrebljava se kao sredstvo protiv proliva.

Sjeme dunje kad se potopi u vodu postaje klizavo od velike količine sluzi koja, ako se promućka, spada sa sjemena. Kad se žvaće osjeća se slab ukus i miris gorkih badema. Upotrebljava se kao sluzno sredstvo za izradu preparata za ublažavanje nadražajnog, suhog kašlja, spolja kao obloga kod opekotina, u kozmetici u losionima i sredstvima za oblikovanje kose. Dunjina sluz se dobija tako što se 10 g sjemena prelije šoljom prokuhane i ohlađene vode i poslije nekoliko sati procijedi.

Sjeme se upotrebljava isključivo cijelo, nezdrobljeno, da bi se izbjeglo oslobađanje cijanovodonične kiseline, jer u sjemenu može da bude u količinama koje mogu da izazavu trovanje.

Kako da je koristimo u liječenju nekih zdravstvenih problema, saznajte pomoću ovih korisnih recepata:

Sirup za bronhitis

Izdrobite 5 g sjemenki dunje i prelijte ih sa 100 ml vode. Kada se stvori gusta sluzasta masa, dodajte 15 g svježeg soka od bokvice i 100 g meda od žalfije. Uzimajte po jednu kašičicu tri puta na dan prije jela.

Dunja protiv čireva na organima za varenje

Po 1 kašiku lanenog i dunjinog sjemena prelijte 1 šoljom hladnog čaja od kamilice, dobro promiješajte, procijedite poslije 1 sata i pijte nezaslađeno pola sata prije jela 2-3 x dnevno.

Kod zapaljenja debelog crijeva

Pomiješajte po 20 g lanenog i dunjinog sjemena, srčenjaka, islandskog lišaja i plodova borovnice, pa 3 kašike mješavine prelijte sa pola litre hladne vode, ostavite 3 sata, što češće miješajte, zagrijejte u poklopljenom sudu do ključanja, ostavite da se ohladi i pijte 3-4 x dnevno po 1 čašicu na pola sata prije jela.

Dunja protiv proliva

Po 20 g drenjina, oskoruša, šipuraka, dunja i mušmula dobro isitnite, od te smjese uzmite 3 kašike i kuhajte 10 minuta u pola litre vode, a kad se ohladi procijedite i pijte umjesto vode.

Protiv zapaljenskih procesa na ustima

2 kašike mješavine jednakih dijelova kamilice, žalfije i sjemena dunje prelijte sa četvrt litra ključale vode, ostavite 2 sata, procijedite i ispirajte usta.

Melem za opekotine

Izdrobite 10 g sjemenki dunje, prelijte sa 200 ml vode i sačekajte da se stvori sluzava masa. Nanosite je na oboljeli dio tijela, direktno ili kao oblog, prenosi “Dijeta plus“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh