Zdravlje

GDJE SE U LJUDSKOM TIJELU NALAZI “MIŠIĆ DUŠE”: Evo kako da opustite psoas major, izvor naše napetosti i straha

Naš reptilski mozak uvijek je pod tenzijom ako je napet ovaj mišić – psoas major!

No image - Haber.ba

Depresija, strahovi, anksioznost… sve je to u vašoj glavi! Tako nas bar uče već godinama, piše “Lepa & Srećna“.

A zapravo, sve to se možda nalazi u tkivu koje nazivaju “mišić duše”, a odgovoran je za našu pokretljivost i uspravan položaj čovjeka. Njegov latinski naziv je psoas major, a novo istraživanje pokazuje da utiče na opšte blagostanje organizma. Pošto je povezan sa dijafragmom, utiče na disanje i anksioznost. U direktnoj je vezi sa kičmenom moždinom pa vodi do našeg najstarijeg dijela mozga – reptilskog mozga.

I zato, ako je psoas major u grču, mi se osjećamo loše. Reptilski mozak, koji je zadužen za “borbu ili bjekstvo”, takođe je napet, pa smo tužni, uplašeni i u strepnji. “Mišić duše” može se lako opuštati – lezite na leđa i polako dižite jednu pa drugu nogu, savijenu u koljenu, tako da stopalo odignete od poda oko 30 cm. Ponavljajte u serijama, 3 puta po deset podizanja, svake večeri.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh