Zdravlje

Pravilna higijena, zdrava ishrana – Počinje sezona gripa: Otjerajte viruse!

Pravilna higijena, zdrava ishrana i fizička aktivnost čuvaju od prehlade i gripa. Izbjegavajte masovna okupljanja, pojačajte unos vitamina A, C i E, dovoljno spavajte

No image - Haber.ba


Ilustracija (Foto: Arhiva)

Antibiotici će pomoći da se snizi temperatura, a topli napici da se rehidrira organizam.

Više od dvjesta virusa može da izazove prehladu, a tokom zime je broj čestica koje napadaju respiratorne organe i veći jer im se pridružuju i virusi koji izazivaju grip. Kako imaju vrlo slične simptome, svaka povišena tjelesna temperatura, glavobolja, bol u mišićima i zglobovima, umor, malaksalost i kašalj mogu da ukažu na ove bolesti. Ipak, za razliku od prehlade koja počinje postepeno, uglavnom upalom grla, simptomi gripa su izraženiji i počinju naglo, bolest traje najmanje sedam dana, a iscrpljenost se osjeća čak i nakon ozdravljenja. Najčešće se prenosi kijanjem, kašljanjem ili govorom. Virus može da se širi i na razdaljini većoj od dva metra.

1. BONTON – Izbjegavajte gužve, masovna okupljanja, čekanje u redovima i čekaonicama… Pokrijte nos i usta marmicom pri kašljanju i kijanju i bacite je odmah poslije upotrebe. Bolje su papirne maramice od platnenih. Ako nemate maramicu, pokrijte usta i nos nadlakticom, a ako kinete u dlan, odmah operite ruke.

2. HIGIJENA – Grip se prenosi direktnim kontaktom, ali i preko zaraženih predmeta: gelendera na stepeništu, šipke u gradskom autobusu i slično. Zato držite ruke što dalje od očiju, nosa i usana. Perite ih što češće, najmanje 20 sekundi, vodom i sapunom, posebno poslije kašljanja i kijanja. Ruke dobro osušite, jer se bakterije brže šire na vlažnim rukama nego na suhim. Sredstva koja imaju alkohol mogu efikasno da dezinfikuju ruke poslije pranja. Kvake na vratima i ostale čvrste površine čistite često uobičajenim sredstvima za čišćenje.

3. VAKCINACIJA je najbolja zaštita od gripa, a prvenstveno se preporučuje starijima od 65 godina, hroničnim bolesnicima, osobama koje rade u zdravstvenim ustanovama. Koliku će zaštitu da pruži vakcina zavisi od životne dobi, imuniteta i podudarnosti sojeva koji su zastupljeni u vakcini i onih koji trenutno cirkulišu.

4. ISHRANA – Treba jesti hranu bogatu vitaminima A, C i E. Recimo, vitamin A se nalazi u slatkom krompiru, a limun, pomorandže, grejpfrut, paprike, papaja i brokoli obiluju vitaminom C. Losos je odličan izvor omega 3 masnih kiselina koje se bore protiv upala, a jogurt stimuliše rad imunog sistema. Nemasna govedina i svinjetina, proteini iz pasulja, soje, i morskih plodova sadrže cink koji pomaže proizvodnju bijelih krvnih zrnaca koji se bore protiv infekcija. Orasi, bademi kao i indijski orah, takođe su dobri izvori proteina. Imuni sistem jačaju i kupus, brokoli, karfiol, ali da biste hranom ojačali organizam, potrebno je da je uzimate redovno.

5. FIZIČKA AKTIVNOST – Svakodnevna fizička aktivnost od 20 do 30 minuta može da pokrene mehanizme odbrane imunog sistema. Ali treba vježbati umjereno ili samo lagano prošetati, jer naporne aktivnosti mogu da izazovu suprotan efekat i da smanje količinu bijelih krvnih zrnaca i tako povećaju rizik od bolesti.

6. ODMOR – Stres povećava osjetljivost na prehladu, jer dovodi do oslobađanja određenih hormona, recimo glukokortikoida. Zato je važno da pronađete načine da se opustite i odmorite, i obavezno dovoljno noću spavajte.

7. LJEČENJE podrazumijeva odmaranje, uz dosta toplih napitaka i hrane. Antipiretik će pomoći da se snizi temperatura, a topli napici da se rehidrira organizam. Ne treba koristiti antibiotike, jer su oni protiv virusa nemoćni.

8. ČAJ PROTIV GRIPA – Dobro usitniti i pomiješati po 30 grama listova bokvice, pitome i divlje nane, 20 grama korijena bijelog sleza i isto toliko sitno samljevenog ploda šipka. Uzeti pet grama dobijene mješavine i ubaciti u litar ključale vode. Poklopljeno kuhati jedan minut. Ohladiti i piti u jednakim vremenskim intervalima po 100 ml čaja. U svaku šolju po želji dodati med i sok od pola limuna.

I lovor je odličan borac protiv gripa. U litar ključale vode dodati 20 grama listova lovora, skloniti s vatre, poklopiti i nakon desetak minuta procijediti. Piti šolju čaja posle svakog obroka.

(večernji)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh