Zdravlje

Kancerogena supstanca nađena u lijekovima za dijabetes – pogođena cijela Evropa?

Poljaci otkrili.

Tabelte - Vestinet.rs

Novi skandal sa lijekovima u kojima su pronađeni sumnjivi sastojci i koji mogu da izazovu opasne posljedice izbio je u Poljskoj. Naime, Ministarstvo zdravlja Poljske potvrdilo je danas pisanje pojedinih medija da lijekovi za dijabetes mogu da sadrže opasne supstance.

List “Dziennik gazeta prawna” (DGP) objavio je prvi da metaformin, koji koristi skoro dva miliona Poljaka sa dijabetesom, može da sadrži visoko toksične supstance. Testiranja na pacovima su pokazala da čak može da izazove kancer.

U tekstu objavljenom u utorak uveče, portal “dziennik.pl” piše da se danas očekuje razgovor između Evropske agencije za lekove i predstavnika Evropske unije, a u međuvremenu se oglasilo i poljsko Ministarstvo zdravlja.

Kako tvrdi ministarstvo, kontaminiranost jeste pronađena, ali u inostranstvu.

Šta je metformin?

Profesor Zbignjev Fijalek sa Medicinskog fakulteta u Varšavi objasio je da je metformin veoma poznat lijek koji se koristi za dijabetes tip 2.

– Procijenuje se da ga oko 1,8 miliona pacijenata regularno dobija u Poljskoj, a osim njih tu su i pacijenti sa policističnim jajnicima – objasnio je Fijalek.

Lijekovi koji imaju aktivan sastojak metformin mogu da budu opasni s obzirom na to da navodno imaju neželjene supstance.

Profesor navodi da u poljskim fabrikama vjerovatno nije bilo kontaminacije, te da bi svi oni koji uzimaju lijek to trebalo i da nastave.

Ono što nije utvrđeno je kako je došlo do navodne kontaminiranosti supstance.

– Naše informacije pokazuju da je kontaminiranost pronađena na dva mjesta: u Aziji i Njemačkoj. Ona se odnosi na proizvodnju supstance u kineskim fabrikama koje isporučuju lijekove za gotovo cijelu Evropu – navodi se u tekstu DGP.

Objašnjava se da je ta nepoželjna supstanca NDMA (N-Nitrozodimetilamin), za koji je utvrđen da je kancerogen za životinje i supstanca koja je veoma opasna za jetru.

U tom tekstu se takođe apeluje da se svi oni koji uzimaju metformin odmah jave ljekaru, koji bi u skladu sa propisima trebalo da odluče šta je dalji korak.

Ljekar Mihal Sutkovski objašnjava da će pacijentima vjerovatno da bude dat zamjenski lijek. Istovremeno navodi da postoji niz lijekova protiv dijabetesa, ali da je njihovo uzimanje manje efikasno od metformina.

Zamjenik poljskog ministra zdravlja Januš Cizinski tvrdi da su informacije o kontaminiranosti stigle iz inostranstva, te da još nije utvrđeno da su problamitčni lekovi na poljskom tržištu. Takođe, još nijedan lijek nije povučen iz apoteka.

– Nemamo informacije da ovo može da ugrozi živote pacijenata – rekao je on.

Na pitanje novinara da li je bezbjedno uzeti lijekove, odgovorio je da u ovom trenutku nijedan lijek nije povučen sa tržišta. Dodao je i da će Ministarstvo zdravlja da objavi dodatne informacije kada od Evropske agencije za lijekove dobije neophodne podatke.

Najveće farmaceutske kompanije u Poljskoj još nisu komentarisale slučaj, piše “Telegraf“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh