Zdravlje

Ko duže živi – siromašni ili bogati?

Jedna studija otkrila je zanimljive podatke.

Novac - Ilustracija/Jabuka.tv

Novo istraživanje sugeriše da bogatstvo može da vam produži životni vijek za gotovo jednu deceniju, piše “Mondo“.

Studija koju je sproveo Univerzitetski koledž u Londonu (UCL) utvrdila je da oni koji su imućni češće žive duže i, što je vrlo zanimljivo, u odnosu na siromašne rijetko oboljevaju od teških bolesti ili imaju neki oblik invaliditeta.

U studiji koja je objavljena u časopisu ‘Journal of Gerontology’, stručnjaci su analizirali podatke više od 25.000 ljudi starijih od 50 godina iz Engleske i SAD. Istraživači su otkrili da, iako nije bilo velikih razlika između Velike Britanije i SAD kada je riječ o očekivanom trajanju života, bogatstvo je imalo značajan uticaj na životni vijek učesnika.

Podaci su pokazali da su bogati pedesetogodišnjaci u Engleskoj i Americi proveli u prosjeku 31 godinu u dobrom zdravlju, dok je kod njihovih vršnjaka lošijeg imovinskog stanja ovaj ‘dabar period’ trajao između 21 i 22 godine.

Kad je riječ o ženama, statistike su malo drugačije. Imućne predesetogodišnjakinje su provele 33 godine u dobrom zdravlju, dok su njihove siromašnije vršnjakinje imale 24-25 ‘zdravih’ godina.

Dr Paola Zaninoto, vodeća autorka ove studije je izjavila:

“Iako je životni vijek koristan pokazatelj zdravlja, takođe je od presudne važnosti i kvalitet života, koji direkto utiče na to koliko ćemo živjeti”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh