Zdravlje

Zubi su tu za žvakanje i da bole: Ali zašto bole tako jako?

Bol u zubu može biti veoma neugodna, posebno ako nije poznat uzrok. Može biti različitog porijekla pa razlikujemo pulpnu, dentinsku, parodontnu i reflektirajuću bol.

Pulpna bol

To znači da je tkivo u središtu zuba (živca) postalo upaljeno i nadraženo. Upala će uzrokovati pritisak zuba i na okolno tkivo. Ta se bol mora riješiti jer će se s vremenom pogoršati. Najčešće je uzrokuju bakterije iz karijesa.

Dentinska bol (ili bol čvrstog zubnog tkiva)

Najčešća vrsta bola, a uzrok je ogoljelo tkivo dentina i reakcija nervnih završetaka na strani zubne pulpe. Pacijenta najčešće boli kratkotrajno, a reaguje na termičke nadražaje (hladno) i rjeđe hemijske podražaje (slatko, kiselo).

Parodontna bol

Ova bol je poprilično tupa i boli pomalo. Parodontni džep – nastaje usljed nakupljanja bakterija koje uzrokuju upalu zubnog mesa oko zuba.

Reflektujuća bol

Bol određenog zuba ponekad uopšte ne mora biti prouzrokovan tim zubom. Refleksiju bola u određeni zub mogu uzrokovati drugi zub i bol mišićnog porijetla.

Zubari nikad ne bi jeli ovih 13 namirnica, a ne bi trebali ni vi: Kokice, koštice i jako zaslađena pića loše utiču na zube – uništavaju caklinu, uzrokuju karijes, a mogu i slomiti zube.

Ako želite da vam ostanu zdravi, ovu hranu je bolje izbjegavati: Kokice, suho voće, slatka kafa, sjemenke, topla voda s limunom, led, energetska pica, grožđice s čokoladom, sportski napitci, hljeb s pekmezom, konzervirano voće, gumene bombone i roštilj, pišu “24sata“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh