Zdravlje

Koji lijekovi su sigurni u trudnoći

Opći savjet kojeg se treba pridržavati tokom trudnoće jest da lijekove ne treba uzimati bez savjeta doktora.

Tableta - 123RF

U takozvanoj FDA klasifikaciji lijekova postoji više klasa – oni lijekovi koji su klasificirani u skupinu A i B su sigurni, terapiju lijekovima iz skupine C obavezno mora razmotriti liječnik, a lijekovi iz skupine D i X su zabranjeni, piše “Centar zdravlja“.

Analgetici u trudnoći
Ako imate glavobolju, lijek izbora je paracetamol. U nekim slučajevima, kada se procijeni da trudnica ima rizik od povećanog pritiska u drugom dijelu trudnoće i razvoja pre-eklampsije, daje se aspirin u tzv. malim dozama, od 100 mg dnevno, ali se on smije uzimati samo pod nadzorom doktora.

Indometacin i drugi nesteroidni antireumatici ne smiju se uzimati bez savjeta doktora, jer mogu djelovati na bebino srce, a daju se samo u posebnim slučajevima, kada se koriste kao terapija kontrakcija ili pojave prevelike količine plodne vode, i to do 28. sedmice trudnoće.

Antibiotici u trudnoći
Većina antibiotika koji se često koriste nisu štetni u trudnoći – penicilin, cefalosporini, eritromicin, ali neke treba izbjegavati – svakako antibiotike uvijek treba prepisati doktor.

Antiemetici – lijekovi protiv mučnine u trudnoći
Kao ‘prva linija’ obrane protiv mučnine jest promjena načina prehrane, uzimanjem suhe, nezačinjene hrane, češće, ali u malim količinama. Vitamin B6 pomaže u smanjenju mučnine, a ako ne pomogne, a ne možete se izboriti s ovim problemom, obratite se liječniku za daljnju terapiju.

Antikoagulansi – lijekovi protiv zgrušavanja krvi u trudnoći
Antikoagulansi su lijekovi koji se koriste za smanjivanje rizika od zgrušavanja krvi. Heparin se može uzimati tokom trudnoće, kao i niskomolekularni heparini – ali ih UVIJEK prepisuje doktor i njihovo djelovanje se mora pomno pratiti. Varfarin se izbjegava u prvom i trećem tromjesečju.

Antihipertenzivi – lijekovi za snižavanje tlaka u trudnoći
Najčešće korišten lijek za smanjivanje tlaka tokom trudnoće je metildopa i smatra se sigurnim u trudnoći. Koristi se i nifedipin, ali rjeđe od metildope. Tokom trudnoće treba izbjegavati beta-blokatore, a ACE inhibitori su zabranjeni.

Lijekovi za poremećaje štitne žlijezde u trudnoći
Lijekovi koji se koriste kod poremećaja rada štitne žlijezde – bilo da se radi o smanjenoj ili povećanoj funkciji, mogu se koristiti tokom trudnoće, ali pod nadzorom doktora.

Antiepileptici
S obzirom na to da je rizik od komplikacija veći ako se prekine terapija epilepsije, savjetuje se da se nastavi njihovo uzimanje, s tim da se svedu na najmanju učinkovitu mjeru, pod nadzorom neurologa. Poželjno je trudnoću planirati da bi se prešlo na minimalne učinkovite doze i, ako je moguće, terapiju jednim a ne više antiepileptika, ali i zato da bi se na vrijeme počelo s uzimanjem folne kiseline u dozi od 4 mg, kao prevencije anomalija beba.

Terapija poremećaja metabolizma ugljikohidrata u trudnoći
Inzulin nije štetan za bebu i mora se uzimati tokom trudnoće ako postoji problem šećerne bolesti kod majke. Metformin, ako je terapija započeta prije trudnoće, može se nastaviti u trudnoći.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh