Zdravlje

Koronavirus i hronične bolesti: Kako se ponašati ako ste pušač, imate dijabetes, visok pritisak

Niko nije otporan na koronavirus, ali osobe koje već imaju teža zdravstvena stanja mogu biti u rizičnoj grupi i razviti ozbiljnije simptome, kažu zdravstveni stručnjaci.

Mjerenje tlaka - Ordinacija.hr

Pretpostavljamo da osjećate strah ako pripadate ovoj grupi, pa evo nekoliko savjeta kako se ponašati:

Ko je u rizičnoj grupi?

Zbog određenih zdravstvenih stanja možete se puno lakše zaraziti koronavirusom, koji izaziva respiratorne bolesti. Starije osobe sa slabim imunitetom, hroničnim bolestima poput astme, dijabetesa i srčanih oboljenja su rizična grupa.

Šta ako imate astmu?

Uvijek u blizini imajte pumpicu s lijekom i koristite kako vam je propisao ljekar jer ćete tako smanjiti šanse za napad astme kao posljedicom respiratornog virusa. Ako vam se astma pogoršava, koristite pumpicu, a ako su simptomi sve gori obavezno se javite ljekaru.

Trebaju li sve starije osobe u izolaciju?

Svim starijim osobama savjetuje se da ne izlaze bez prijeke potrebe. Ako u porodici imate stariju osobu obavezno je provjeravajte svakodnevno telefonom ili nekim drugim sigurnim putem i umjesto nje otiđite u kupovinu.

Šta ako imate neku od hroničnih bolesti?

Osobe koje pate od određenih težih tegoba poput visokog krvnog pritiska ili oslabljenog imunološkog sistema, imaju veće šanse da razviju ozbiljne simptome usljed zaraze koronavirusom.

Ako ste u grupi onih koji su osjetljivi na prehladu i gripu, važno je poduzeti određene korake kako biste smanjili rizik od zaraze. Ako se javljaju simptomi poput kašlja ili temperature, ostanite kod kuće, a ako simptomi ne prolaze nekoliko dana, odmah nazovite ljekara.

Šta ako imate dijabetes?

Osobe koje imaju dijabetes tipa 1 ili 2 mogle bi razviti ozbiljne simptome ako dođu u kontakt sa koronavirusom. Dan Howarth, voditelj odjela za Dijabetes u Velikoj Britaniji kaže:

– Koronavirus može uzrokovati komplikacije kod osoba sa dijabetesom, pa ako imate simptome poput kašlja, visoke temperature ili poteškoće sa disanjem, morate stalno pratiti nivo šećera u krvi.

Trebali biste ostati kod kuće nekoliko dana i redovno uzimati lijekove. Ne odlazite u apoteke ili bolnice, neka to za vas urade mlađi članovi porodice. Naravno, ako se simptomi pogoršavaju, odmah kontaktirajte ljekara.

Jesu li trudnice rizična grupa?

Ne postoje dokazi da trudna žena pripada rizičnoj grupi. Ipak, trebale bi poduzeti sve mjere zaštite kako bi se izbjegao kontakt sa virusom.

Pušač ste?

Šefica odjela za javno zdravstvo Velike Britanije, Deborah Arnott, savjetuje da oni koji puše puno cigareta u danu ili prestanu ili smanje količinu kako bi umanjili šanse za razvojem ozbiljnih simptoma.

Pušači mogu razviti teške simptome i podložni su razvoju teških respiratornih oboljenja, dodaje Arnott te savjetuje da je prestanak pušenja odlična stvar za zaštitu zdravlja, a trenutna bi situacija za svakoga trebala bit i dodatan motiv.

Trebate li nastaviti stalnu terapiju?

Čak i ako se ne osjećate dobro, lijekove koje koristite inače morate koristiti i dalje. Ako vam je ponestalo lijekova, zamolite porodicu ili prijatelje da vam ih dostave, a vi ostanite u kući, piše “Faktor“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh