Zdravlje

Da li je moguće biti imun na korona virus?

Test na antitijela naziva se još i serološki test i mogao bi da otkrije je li osoba već imala korona virus i nakon oporavka.

Koronavirus - Twitter

Kako biste se testirali na korona virus potrebno je uzeti bris nosa i grla kao i dodatne uzorke ispljuvka ukoliko imate zagušen neprekidan kašalj, prenosi britanski “Express”. Ipak, u svijetu se pojavilo povećano zanimanje za testove na antitijela koji bi mogli da pomognu u sprječavanju daljeg širenja korona virusa. Test na antitijela naziva se još i serološki test i mogao bi da otkrije je li osoba već imala korona virus i nakon oporavka.

Testiranje bi se obavljalo provjeravanjem čovjekove krvi na antitijelo korona virusa kako bi se vidjelo da li se organizam oporavio od infekcije pa je prema tome razvio i imunitet na njega. Trenutni testovi koji postoje otkrivaju samo da li čovjek momentalno ima virus u organizmu, a ne može da se provjeri da li ga je ranije imao u sebi. Singapur je jedna od prvih država koja testira ovakve testove koji mogu da kažu da li je čovjek bio zaražen. Na isti način kako gripa može mutirati moguće je da će Covid-19 to isto učiniti što znači da bi neko mogao da se razboli i dva puta. Doktor Steven Gluckmann, liječnik zaraznih bolesti Pen medicine rekao je da će ljudi vjerovjatno dobiti virus jednom, kada će se stvoriti imunitet kod većine ljudi, baš kao što je stvoren na druge korona viruse. “Korona virusi nisu novi, postoje već dugo u mnogim oblicima i od njih ne obolijevaju samo ljudi.

Tako da znamo dosta toga o korona virusima uopće, a zaključak o imunitetu je sljedeći: jednom kada dobijete određeni korona virus, nakon toga postajete imuni na njega”, tvrdi on. Ipak, krajem veljače dogodio se slučaj koji je zabrinuo znanstvenike kada se jedna žena iz Osake navodno dva puta zarazila virusom korona. Kako su tada javili svjetski mediji, prvi put je na korona virus testirana krajem siječnja, a iz bolnice je otpuštena 6. veljače nakon što su joj nalazi bili negativni, a ona posve bez simptoma i zdrava.

Međutim, 19. veljače ponovo je osjetila bol u grudima i otišla u bolnicu na testiranje, a nalaz je potvrdio prisutnost virusa Covid-19. Britanski “The Guardian” prenio je da su tada vlasti u Japanu potvrdile ovaj slučaj, ali i da je u Kini već bilo zabilježenih sličnih slučajeva., prenosi “Bljesak“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh