Zdravlje

Vakcina koju smo primili još u porodilištu ublažava udar korone

Nova studija pokazuje da je u zemljama gdje ljudi koji primaju vakcinu BCG pri rođenju, manja smrtnost od COVID-19.

Vakcina - Twitter

Ova vakcina stvara imunitet protiv tuberkuloze, ali nije jasno kako pomaže kod korona virusa.

Zemlje u kojima je obavezno besežiranje, odnosno, primjena BCG vakcine protiv tuberkuloze, imaju deset puta manju smrtnost od COVID-a 19, nego zemlje u kojima se to cjepivo ne primjenjuje. Ove su statistike proizašle iz istraživanja koje su proveli američki i britanski naučnici, a rezultati studije predstavljeni su prije nekoliko dana.

BCG je skraćenica za “Bacillus Calmette-Guerin”, i ova vakcina protiv tuberkuloze nazvana je po dvojici francuskih naučnika koji su došli do njegova otkrića prije stotinu godina. U obaveznu primjenu uvele su ga države koje su kroz povijest imale veliki broj oboljelih od TBC-a. Države poput Italije, Amerike ili Nizozemske nemaju ga u obaveznom programu cijepljenja, i upravo je u tim državama smrtnost od korona virusa iznimno velika.

Američko-britanska naučna studija pratila je smrtnost od korone u 178 zemlja, u periodu od petnaest dana, odnosno, od 9. marta do 24. marta. Brojke su na kraju pokazale da je pojavnost COVID-a 19 u zemljama gdje nema besežiranja deset puta veća nego u zemljama gdje se cjepivo primjenjuje, a jednako tako i da je smrtnost u zemljama koje besežiraju deset puta manja nego u onima koje to ne rade.

Dr. Ashish Kamat, američki onkološki hirurg, koji je radio na ovoj studiji, rekao je nakon svega da su u trenutku dok se čekaju rezultati o tome koliki je zaštitni učinak BCG-a u slučaju korona virusa, ovi pokazatelji koje je iznjedrila studija zapravo ugodno iznenađenje. Jer posljednjih sedmica upravo se BCG vakcina umnogome spominje kao jedan od značajnih potencijalnih kandidata na osnovu čijeg sastava bi se moglo kreirati cjepivo za COVID 19, prenosi “24sata“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh