Zdravlje

Ljekari otkrili neobične simptome COVID-19 kod starijih osoba

Na COVID-19 obično ukazuju tri simptoma: groznica, uporni kašalj i nedostatak daha. Ali starije osobe, koje su najviše izložene ozbiljnim komplikacijama ili smrti od ovog stanja, možda nemaju nijedan od ovih simptoma.

Starija žena - Twitter

Umjesto toga, starije osobe mogu izgledati “odsutno”, i to se dešava u ranoj fazi zaraze koronavirusom.

Oni mogu da spavaju više nego inače ili da izgube apetit. Dešava se da izgledaju neobično apatično ili zbunjeno, gubeći orijentaciju u svom okruženju. Ponekada se dešava da prestanu da govore ili izgube svijest.

“Starije osobe ne reaguju na tipičan način kada je u pitanju COVID-19”, rekla je Kamila Vuan, šef odeljenja za gerijatriju i gerontologiju na Univerzitetu Emori, prenosi “N1“.

Izmijenjen imuni odgovor

Razlog tome može biti reakcija organa starijih osoba na bolest i infekciju. U starijoj životnoj dobi „imunološki odgovor može biti narušen i njihova sposobnost da regulišu temperaturu može biti izmijenjena“, rekao je dr Džozef Ouslander, profesor gerijatrijske medicine na Medicinskom fakultetu Šmit Univerziteta Florida Atlantik i dodao:

“Osnovne hronične bolesti mogu maskirati ili ometati znakove infekcije.”

Kod starijih ljudi, bilo da su u pitanju posledice promjena vezanih za starosnu dob ili prethodne neurološke probleme, kao što je moždani udar, može biti izmenjen refleks kašlja. Drugi, sa oštećenjem kognitivnih funkcija, možda neće moći da saopšte svoje simptome, smatraju stručnjaci.

Prepoznavanje ranih simptoma od velikog značaja
Ako se rani simptomi COVID-19 izostanu, stanje starijih osoba se može pogoršati i prije nego što budu hospitalizovani. Dešava se i da starije osobe ulaze i izlaze iz svojih domova bez odgovarajuće zaštite, maske i rukavica, rizikujući širenje infekcije.

Dr Kuratulan Sejd, gerijatar iz Atlante, opisao je čovjeka u svojim osamdesetim godinama, koga je liječio sredinom marta.

Tokom nekoliko dana, ovaj pacijent, koji je imao srčane bolesti, dijabetes i umjereno kognitivno oštećenje, prestao je da hoda i postao je duboko letargičan, ali nije imao temperaturu ili kašalj. Njegov jedini respiratorni simptom bio je kihanje.

Dr Sem Torbati, medicinski direktor odjeljenja za hitne slučajeve u Medicinskom centru “Cedars-Sinai”, opisuje liječenje starijih osoba za koje se čini da su pacijenti traume, ali za koje se utvrdi da imaju Covid-19.

“Oni postaju slabi i dehidrirani,” rekao je, “i kad probaju da hodaju, kolabiraju i teško se povrijede.”

Torbati je video starije odrasle osobe duboko dezorijentisane i nesposobne da govore i koji su isprva doživjeli moždani udar.

“Kada ih testiramo, otkrivamo da ono što proizvodi ove promjene je efekat koronavirusa na centralni nervni sistem”, rekao je dr Torbati.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh