Zdravlje

CDC na listu dodao šest mogućih simptoma korona virusa

Na njihovoj listi nalazila su se do sada tri simptoma koronavirusa: groznica, kašalj i gubitak daha.

Gripa - Facebook

Pojačan osjećaj hladnoće, učestala drhtavica, bolovi u mišićima, glavobolja, bol u grlu i gubitak čula ukusa ili mirisa, su mogući simptomi korona virusa koji su se našli na listi američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Na njihovoj listi nalazila su se do sada tri simptoma koronavirusa: groznica, kašalj i gubitak daha.

U slučaju otežanog disanja, neprestanih bolova, osećaja pritiska u grudima, prebojenosti usana ili lica (plave usne), zbunjenosti ili veoma teškog razbuđivanja, ljudima sa ovakvim simptomima preporučuje se da odmah zatraže medicinsku pomoć, piše “USA Today”.

COVID-19 se u skorije vrijeme dovodio u vezu i sa nekim drugim simptomima, poput probavnih tegoba i plavičastih ili ljubičastih lezija na prstima ruku ili nogu.

Takođe su prijavljeni i iznenadni moždani udari prouzrokovani korona virusom kod pacijenata u tridesetim ili četrdesetim godinama do kojih je došlo zbog problema sa zgrušavanjem krvi.

Dr Thomas Oxley, neurohirurg iz bolnice “Mount Sinai Health System” u New Yorku, primijetio je da dolazi do stvaranja velikih ugrušaka u arterijama koji vode teškim moždanim udarima.

“Većina ovih pacijenata nije imala prateće bolesti i bili su kod kuće sa blagim simptomima, a u dva slučaja nije bilo nikakvih simptoma COVID-19”, dodao je dr Oxley, prenosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh