Internet

JMBG i na Facebooku – Podržite "Javni virtuelni protest" (FOTO)

Parlamentarna skupština BiH već pet mjeseci odlaže usvajanje Zakona o jedinstvenom matičnim broju građana (JMBG) te na taj način uskraćuje tek rođenoj djeci pravo na posjedovanje matičnog broja. A to ima za posljedicu da ni jedno od te djece nije registrovano (pa tim (ne)činom) i administrativno ne postoji. Ni jedno nema zdravstvenu zaštitu, ne može dobiti lične dokumente niti putnu ispravu te, u slučaju ozbiljne bolesti, ne može otputovati u inostranstvo, čime im se direktno ugrožavaju i/ili negiraju osnovna ljudska prava?!

No image - Haber.ba


Problematika JMBG brojeva u BiH (Foto: HAber.ba)

Piše: Dr. Ervin Sendijarević

Kao što već znamo, upravo se to dogodilo tromjesečnoj bebi Belmini a tromjesečna Berina Hamidović je, radi neefikasnosti Vlade te komplikovanog i sporog administrativnog aparata, podlegla posljedicama bolesti!

Ovi događaji su doveli do masovnih protesta građana ispred Parlamenta BiH u Sarajevu, kao i u cijeloj Bosni i Hercegovini te ujedinili sve etničke grupe ove zemlje u zahtjevu upućenom Parlamentarnoj skupštini da radi svoj posao i do 1. jula donese Zakon o jedinstvenom matičnom broju građana te unese više volje i efikasnosti u obavljanje svojih dužnosti.

Pošto su se parlamentarci oglušili o zahtjeve građana i time jasno dali do znanja da ni životi djece nisu bitniji od njihovih ličnih i stranačkih interesa, građani Bosne i Hercegovine su prinuđeni izvesiti snažniji pritisak na iste, a u tom im je, svakako, neophodna podrška bh. dijaspore te pažnja i podrška strane javnosti i medija.

Iz tog razloga vas pozivamo da se odmah, danas, (ponedjeljak 1. juli), pridružite javnom virtuelnom protestu i zamijenite sliku na svom Facebook profilu priloženim logom JMBG, a kao pozadinu upotrijebite jednu od parola upućenu svijetskoj javnosti, učesnicima protesta u Bosni i Hercegovini ili Vladi BiH.


Facebook profilna slika


Facebook pozadinska “cover” slika

Na ovaj način ćemo, nadamo se, skrenuti pažnju ino javnosti i diplomatije te na taj način izvršiti veći pritisak na odgovorne vlasti u Bosni i Hercegovini.

Za, eventualnu potrebu, više informacija možete (pro)naći diljem sajber svijeta.

(haber.ba)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh