Internet

Kuba legalizovala Wi-Fi za ličnu upotrebu

Kuba će dozvoliti korišćenje privatne bežične internet veze – Wi-Fi, kao i uvoz opreme za to, čime će nestati jedno od najtvrđih ograničenja upotrebe interneta na svijetu, prenijeli su državni mediji te zemlje.

No image - Haber.ba

Time će se dati pravni status hiljadama Kubanaca koji su krijumčarenom opremom, koja je bila nelegalna, napravili domaće digitalne mreže, što je vlast posljednjih godina tolerisala.

Dozvolit će se privatnim preduzećima da mušterijama pružaju internet usluge, a to je potencijalni početak nečega što je na Kubi predstavljalo gotovo nepoznatu – ‘internet kafei’.

Iako nova uredba dozvoljava građanima da se povežu na internet sopstvenom opremom i da podijele signal sa drugima, ona ne umanjuje državnu kontrolu nad samim internetom.

Kubanski monopolista u telekomunikacijama – kompanija Eteksa, ostat će jedini pružalac usluga interneta na ostrvu, piše “Beta”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh